BiH
29

Šta se krije iza novih prijedloga: HNS uvodi Herceg-Bosnu na mala vrata

Piše: F.V.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U posljednje vrijeme u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK), ali i u drugim kantonima s hrvatskom većinom je primjetna tendencija rada institucija u skladu s odlukama Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji je osnovan 2000. godine, a svoj rad je obnovio u aprilu 2011. godine. Podsjetimo na čelu HNS-a je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Na ovaj način se uspostavlja evidentan paralelizam koji izaziva sumnje u konačne namjere. Pogotovo jer navedeni paralelizam podsjeća na vrijeme djelovanja institucija tzv. Herceg-Bosne, a što je godinama stvaralo probleme u funkcioniranju Federacije BiH.

Institucija u sjeni

Treba podsjetiti da su institucije Herceg-Bosne i godinama nakon ukidanja nastavile da djeluju u sjeni.

Je li ovo obnova njihovog djelovanja na mala vrata? Sudeći po dokumentima koje posjeduje Klix.ba, takva mogućnost je izvjesna.

Tako je na sjednici Glavnog vijeća HNS-a od 5. juna predloženo "usaglašavanje zakonskih propisa iz zajedničke nadležnosti FBiH i kantona", te "kroz izvršnu i zakonodavnu vlast u kantonima s hrvatskim većinskim stanovništvom unificiranje propise iz prostornog uređenja planiranja i građenja, kao i pokretanje procedure izrade Prostornih planova kantona".

Također, 20-tak dana kasnije Glavno vijeće HNS-a je na sjednici u Mostaru zadužilo Odjel za prostorno uređenje da pripremi zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prostornom uređenju i korištenje zemljišta.

Tragom tih zaključaka, predstojnik Odjela za prostorno planiranje i građenje Glavnog vijeća HNS-a, bivši državni ministar Rudo Vidović, zatražio je od premijera Zapadno-hercegovačkog, Hercegovačko-neretvanskog, Posavskog kantona, Srednjobosanskog i Livanjskog kantona realizaciju zaključaka Glavnog vijeća HNS-a.

"Temeljem zaključaka Glavnog vijeća HNS i zaključaka usvojenih na okruglom stolu održanom u Mostaru 5. juna ove godine, tražimo realizaciju Zaključaka kojim se predlaže usaglašavanje zakonskih propisa iz zajedničke nadležnosti FBiH i kantona, te unificiranje propisa iz oblasti prostornog planiranja i izrade planova kantona s većinskim hrvatskim stanovništvom", naveo je Vidović, očekujući hitno pokretanje procedura slijedom pomenutih zaključaka.

Da su se zaključci počeli realizirati potvrđuje i dokument Vlade HNK. Veselko Čerkez, predstojnik ureda premijera Vlade HNK Denisa Lasić uputio je hrvatskim ministrima u Vladi HNK Mladenu Boškoviću, Slađanu Bevandi, Stjepanu Krešiću, Donki Joviću i Oliveru Soldi, uglavnom članovi HDZ-ova, akte vezane za, kako je navedeno, realizaciju zaključaka Glavnog vijeća HNS-a.

Antiustavno djelovanje

Probosanske stranke u Mostaru reagirale su na ovakve tendencije. Predsjednik SDP-a HNK-a i delegat u Domu naroda FBiH Aner Žuljević izjavio je za Klix.ba kako se u djelovanju HNS-a više nego primjetni elementi atiustavnog djelovanja.

Nedopustiv pritisak na legitimno izabrane predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti da se ponašaju i djeluju ne onako kako Ustav i zakoni nalažu, nego kako HNS, odnosno Dragan Čović misli da treba. Nakon ovoga je valjda javnosti bar malo jasnije šta znači Čovićeva najava da će kroz pregovore o BiH insistirati na diskontinuitetu teritorije. Valjda je sada bar za nijansu svjetlija slika o nedavnim tajnim dogovorima Čovića, Komšića i Radončića i posljedicama koje oni nose, rekao je Žuljević, te dodao:

Vjerujem da smo dovoljno jaki da zaustavimo svako neustavno djelovanje i da se odlucno suprotstavimo provedbi tajnih dogovora o podjeli BiH.

Ovakve tendencije u Hercegovini, gdje se na mala vrata stvaraju preduvjeti za nametanje institucija jednog naroda ranije je u svojim izjavama osuđivao i ratni komnadant i delegat Doma naroda FBiH Zijat Mušić.