Pojašnjenje
32

Šta se događa sa rezultatima objavljenim na stranici CIK-a

Piše: J. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Danas objavljeni rezultati Lokalnih izbora dosta se razliku od onih koji su na stranici Centralne izborne komisije bili objavljeni jučer. Zatražili smo pojašnjenje iz CIK-a BiH.

Kandidati za načelnike i općinska vijeća u BiH danas imaju mnogo manje glasova u odnosu na jučer. Osim toga, primijetili smo da je mnogo manje obrađenih mjesta na trenutnim rezultatima objavljenim na stranici CIK-a.

"Ovi preliminarni rezultati uključuju samo do sada verifikovane rezultate, odnosno rezultate koji su prošli sve kontrole, i zbog toga pokazuju manje obrađenih glasova. Napominjemo da se ovi rezultati ne mogu koristiti za obradu, jer ne obuhvataju sva biračka mjesta, odnosno obuhvataju samo one glasove koji su prošli posebne kontrole", kazala je Maksida Pirić, glasnogovornica Centralne izborne komisije BiH za Klix.ba.

Iz CIK-a navode kako će u skladu sa članom 5.29 Izbornog zakona i Vremenskim planom aktivnosti za provođenje Lokalnih izbora 2012. godine, do 23. oktobra utvrditi izborne rezultate i objaviti ih na svojoj internet stranici, sa detaljnim tabelarnim prikazom rezultata glasanja, uključujući i rezultate na nivou svakog biračkog mjesta po političkim subjektima i kandidatima.

To će biti objedinjeni rezultati sa redovnih biračkih mjesta, biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, rezltati glasanja putem pošte, mobilnog tima i rezultati glasanja na nepotvrđenim glasačkim listićima.