Vehaboviću istekao mandat
35

Šta se dešava za izborom bosanskohercgovačkog sudije u Sud za ljudska prava i ko su kandidati

F. H.
Farisu Vehaboviću je istekao mandat prije dvije godine
Farisu Vehaboviću je istekao mandat prije dvije godine
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović pokrenuo je pri Predsjedništvu postupak koji bi u konačnici trebao dovesti do izbora novog bosanskohercegovačkog sudije u Evropskom sudu za ljudska prava jer je trenutnom sudiji Farisu Vehaboviću prije dvije godine istekao mandat.

Reagujući na pisanja medija, Bećirović je potvrdio da je zatražio da se Predsjedništvu BiH dostavi cjelovita informaciju o radu Komisije za provođenje postupka za izbor za poziciju sudije u ime države Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu (ECHR) s prijedlogom zaključka o pokretanju procesa njegovog izbora.

"Postupanje u skladu sa važećim međunarodnim ugovorima, jednako kao i dosljedno poštivanje principa zakonitosti, nezavisnosti, stručnosti i transparentnosti prilikom izbora sudije Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu predstavlja obavezu proizašlu iz važećih odredaba nacionalnog i međunarodnog prava", naveo je Bećirović.

Naime, trenutnom sudiji iz Bosne i Hercegovine u Evropskom sudu za ljudska prava Farisu Vehaboviću mandat je istekao 21.12.2021, devet godina nakon što je izabran.

Bećirović je naveo kako je već prošli saziv Predsjedništva pokrenuo proceduru za izbor kandidata za poziciju sudije u ime Bosne i Hercegovine, ali taj proces nije doveden do kraja.

Na pitanje izbora reagovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Njemačkoj Damir Arnaut koji je kazao da je kao Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) koji je učestvovao u izboru čak 11 sudija iz isto toliko evropskih zemalja i da duboko poznaje ovu materiju, te je naveo i dva imena koja se spominju kao mogući nasljednici Vehabovića.

"Faris Vehabović je jedan od najboljih pravnih umova u Bosni i Hercegovini. Nadam se da će biti izabran za sudiju Ustavnog suda BiH ove godine, nakon što u decembru istekne mandat Seadi Palavrić", naveo je Arnaut.

Istakao je da je istovremeno, Vehabović, osim Poljaka Wojtyczeka, jedini od 46 sudija Evropskog suda kom je istekao devetogodišnji mandat (ne računajući Litvanca Kurisa kom je mandat istekao prije samo godinu i dva mjeseca i čijeg će nasljednika PSVE izabrati u utorak).

"A kada je sam Wojtyczek u pitanju, jedini razlog zašto je on, kao i Vehabović, zagazio u treću godinu tehničkog mandata, je što je PSVE već nekoliko puta odbacila različite liste politički obojenih prijedloga koje je dostavila bivša konzervativna vlast u Poljskoj. Bosna i Hercegovina je, tako, trenutno jedina od ukupno 46 država članica Vijeća Evrope koja nije dostavila prijedloge za izbor novog sudije nakon što je prethodnom istekao mandat", pojasnio je Arnaut.

Poručio je da je procedura Vijeća Evrope da svaka država dostavi tri kandidata, a da zatim Parlamentarna skupština Vijeća Evrope bira jednog od to troje. To je pravilo za sve članica, a u Bosni i Hercegovini je bila praksa da svaki član Predsjedništva predloži "svog" kandidata i da se ta lista dostavi na glasanje.

Arnaut je prokomentarisao i to što su prilikom nezavršenog konkursa pri prošlom sazivu Predsjedništva BiH kao imena se spomenuli Neven Anđelić i Jasminka Džumhur. Anđelić je tada navođen kao mogući kandidat Željka Komšića, a Džumhur Šefika Džaferovića.

"Ne znam koje me je od ta dva imena tada više zabrinulo – Džumhur koju je SDA, skupa sa HDZ-om i SNSD-om, dva puta progurala za ombudsmenku za ljudska prava BiH uprkos izuzetno skromnom pravnom znanju, ili Anđelić koji mi je tokom moje odbrane Ejupa Ganića u Londonu pravio značajne probleme svojim tekstovima u bh. i UK medijima kojima je relativizirao srbijansku optužnicu i Ganića pokušavao staviti u istu ravan sa legitimno optuženim srpskim zločincima", napisao je Arnaut.

Sa druge strane naveo je da ga veseli spominjanje imena Nedima Ademovića kao mogućeg sudije, za kojeg je naveo da je "vrh pravne misli" u Bosni i Hercegovini..