Blokade i nabavke
411

Šta se dešava u Federalnom štabu civilne zaštite? Oglasila se Jelka Milićević

A. D.
Komandantica Federalnog štaba civilne zaštite i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem se očitovala o nekoliko stvari vezanih za jučerašnju smjenu starog te imenovanje novog štaba koji je sa 21 sveden na devet članova.
"O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog štaba sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim nivoima", istaknula je Milićević.

Iz HNS-a su danas bili znatno oštriji te su kazali da je smjena Kriznog štaba FBiH politički obračun po cijenu života građana.

Reagirajući na određene informacije da je blokirala neke od odluka, kazala je da je jedan od dokaza da blokada nije postojala odluka o nabavci materijala i opreme od 20. marta iz koje je, kaže, vidljivo da se za nabavku 30.000 testova za detekciju koronavirusa izdvaja 1.386.600 KM, a koji se, kako kaže, u FBiH očekuju već tokom sutrašnjeg dana.

Inače, novi saziv Federalnog štaba s njom na čelu jučer je donio odluku o nabavci 170 hiljada testova za detekciju koronavirusa te je odlučio nabaviti i milion zaštitnih maski i rukavica, znatno više od prvobitne odluke, ukupne vrijednosti 7.128.012 KM.

Podsjetimo, na konferenciji za medije koju je Vlada Federacije BiH organizovala jučer u poslijepodnevnim satima u Sarajevu, premijer Fadil Novalić je kazao da su smanjili broj članova Kriznog štaba jer je on bio preglomazan i nije zadovoljio dosadašnje potrebe građana.

"Nije odgovoreno na zadatke kao što je nabavka medicinske opreme. Štab je imao 21 člana, a sada je sveden na sedam članova", rekao je Novalić.