BiH
276

Šta se dešava sa zelenim valom u Sarajevu?

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Već nekoliko sedmica vozači u Sarajevu negoduju zbog semaforske signalizacije, zbog koje, kako kažu, vlada pravi haos.

Naime, na svim semaforima promijenjeno je vrijeme uključivanja zelenog svjetla, što u glavnom gradu Bosne i Hercegovine izaziva velike gužve u saobraćaju.

Kako je za portal Klix.ba kazao resorni ministar u Vlad KS Jusuf Bubica, kvar je nastao na sistemu za upravljanje svjetlosnom signalizacijom. U firmi Step, koju je Vlada zadužila za održavanje semafora u gradu na Miljacki, nisu uspjeli pronaći rješenje.

"Zvali su firmu u Beč, koja je isporučilac opreme za rukovođenje semaforima. Austrijanac je došao, pogledao i vidio da ne može uraditi ništa. Skinuo je taj dio i odnio ga u Beč kako bi pronašao drugi. Imam informaciju da bi taj problem trebao biti riješen do kraja ove sedmice", kaže Bubica.

U firmi Step, koja je zadužena za održavanje cijelog semaforskog sistema u Sarajevu, kazali su nam da rade sve na otklanjanju ovog problema nastalog na centrali za automatsko upravljanje saobraćajem.

"Problem je što mi to ne možemo uraditi sami, već zavisimo od jedne firme iz Beča sa kojom ćemo problem zajednički riješiti", kazao je za portal Klix.ba Boris Sakić, projekt menadžer u ovoj firmi.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

On nije htio potvrditi da će problem biti riješen do petka.

"Ovo je stvarno nevjerovatno", kaže nam ogorčeni taksista. "Moramo stajati na svakom semaforu, što nama predstavlja veliki problem u radu", dodao je on.

Sličnog mišljenja su i ostali vozači koji kažu da zbog velikih gužvi kasne na posao. U MUP-u KS ovaj problem djelimično su riješili angažovanjem saobraćajnih policajaca na svim većim raskrsnicama u gradu.