Vlast na klackalici
135

Šta sada slijedi u Skupštini Kantona Sarajevo? Nova većina ima samo jednog zastupnika više

S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Političke prilike u Kantonu Sarajevo odavno nisu bile polarizirane kao sada sa dva gotovo podjednako snažna politička bloka koji se bore za prevlast.

Sinoć obznanjeni potez Jasne Duraković da neće glasati za smjenu Vlade KS i da napušta SBB, iako se možda čini kao očekivan potez, definitivno je dao novu notu političkim prilikama u borbi za vlast.

Kada je nova većina tog čuvenog 13. decembra 2019. obznanila da kreću u rušenje do tada vladajuće Šestorke ( NiP, NS, DF, SBB, NBL i SDP), poručeno je da imaju 19 zastupnika na svojoj strani, a minimalno je 18 potrebno. Tu novu većinu, koju predvodi SDA (10), uz SBB (4), DF (3) i jednog zastupnika BOSS-a neće podržati Jasna Duraković. To u praksi znači da nova većina ima "samo" 18 ruku, što je dovoljno za vlast, ali je to i veoma neizvjesno i nesigurno.

S druge strane NiP, NS, SDP, NBL uz podršku samostalnih zastupnika Damira Marjanovića, Damira Nikšića i sada Jasne Duraković imaju 17 ruku. Matematički SDA s partnerskim strankama i dalje ima mogućnost da, sada već davno najavljenu smjenu Vlade KS sprovodi u djelo, ali je indikativno kako će sve to funkcionirati, s obzirom na to da za svaku odluku koju budu željeli sprovesti i izglasati u Skupštini KS svi njihovi zastupnici uvijek, bez izuzetka, (bez obzira na to da li su možda bolesni ili imaju određene dogovorene obaveze), moraju doći na sjednicu i podržati sve zahtjeve. To je veoma neizvjesno kolo pred novom najavljenom većinom i veliki teret ukoliko preostale tri godine mandata žele provesti u vlasti.

S druge strane, preostala stranačka četvorka, uz nezavisne zastupnike i Jasnu Duraković, sada ima određenu vrstu moralne prednosti u cijelom procesu. Prije svega jer se nova većina okupljala tendenciozno, prvo vraćanjem Fahrudina Pecikoze u krilo SBB-a, koji je ranije bio samostalni zastupnik. Potom generalno DF-ovim i SBB-ovim napuštanjem Šestorke i priklanjanjem SDA, što je izazvalo brojne reakcije, a sada i spomenuti potez Jasne Duraković.

Treba istaći također da novoj većini ne ide u prilog ni odugovlačenje s preuzimanjem vlasti, što je, blago rečeno, najavljeno trijumfalno, a trenutno se pretvorilo u sagu o pečatu, kršenju poslovnika i prepirkama ko je u pravu i čiji je predsjedavajući legitiman - Mirza Čelik (SDA) ili Danijela Kristić (NiP). U procesu preuzimanja vlasti SDA i druge stranke nove većine računaju na podršku Harisa Plehe, čovjeka koji će sada silom prilika doslovno biti vaga i ključni čovjek za vlast.

U cijeloj priči može se protumačiti da razvoj događaja najviše pogoduje njemu, jer je sada svjestan da konce buduće vlasti drži upravo on, a nema sumnje da će i njegovi "apetiti i cijena" za podršku narasti.

Već 16. januara, za kada je zakazana sjednica Skupštine, bit će dogovoren datum sjednice i glasanje o povjerenju Vladi KS. Kako god da se razriješi politička križaljka u Kantonu Sarajevo, definitivno je da će odnos snaga 18:17 značiti veoma neizvjesnu vlast u naredne tri godine preostalog mandata, jer nijedan od nabrojanih političkih blokova više neće moći skupiti komotnu većinu za udobnu vladavinu.