Ministarstvo zdravstva
0

Šta raditi u vrijeme velikih vrućina

Sarajevo-x.com
Iz Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo upućene su preporuke stanovništvu za prevenciju zdravstvenih probleme izazvanih visokim temperaturama. U dopisu stoji:

Izbjegavajte izlaganje suncu u periodu od 10 do 16 sati. Pri izlasku na sunce zaštitite glavu laganim šeširom ili kapom, a i duge dijelove tijela treba zaštititi laganom svijetlom odjećom od prirodnih materijala.

Potrebno je nadoknaditi gubitak tečnosti uzrokovan znojenjem, odnosno treba uzimati tečnost, najbolje negazirana bezalkoholna pića i hladne čajeve.

Kod sunčanja kožu treba zaštititi nekim od preparata sa visokim faktorom zaštite (višekratno). Bebe i malu djecu treba posebno paziti, najbolje je da se ne izlažu direktno suncu, a tečnost im treba davati često jer brzo dehidriraju.

Ishrana treba biti lagana (voće, povrće, juhe) bez suvišnih masnoća i začina. U najtoplije doba dana treba izbjegavati teže fizičke napore. Ukoliko se želite osvježiti kupanjem, zapamtite da su rijeke na području Kantona Sarajevo uglavnom jako zagađene (izuzev Bosne) pa je kupanje u njima veoma rizično, dok je voda u bazenima daleko sigurnija, jer se kontroliše.

Građani koji u stanovima i radnim prostorima koriste klima uređaje trebaju znati da bi temperatura u zatvorenim prostorima trebala biti 20-22 stepena, da zbog prevelike razlike između vanjske i sobne temperature ne bi došlo do prehlađivanja. Za hronične bolesnike, osim već navedenog je veoma važno da redovno uzimaju propisanu terapiju, da se ne izlažu nepotrebnim fizičkim naporima, da paze na ishranu, da u slučaju pogoršanja zdravlja konsultuju svog liječnika.