{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta raditi u slučaju zemljotresa

30.7.2012. u 13:21
301
89
Šta raditi u slučaju zemljotresa
301
Šta raditi u slučaju zemljotresa
Zemljotres u Zenici (Foto: Klix)
Učestalo podrhtavanje tla u BiH, tačnije u Zenici, izazvalo je "blagu" paniku među građanima, stoga su nadležne službe izdale upustvo o tome šta raditi u slučaju zemljotresa. Uprava Civilne službe Kantona Sarajevo izdala je upustvo u kojem se navodi da najprije odredite sigurno mjesto u većoj prostoriji, provjerite gdje vam je glavna sklopka za struju, glavni ventili za plin i vodu i kako se oni zatvaraju. Imajte pripremljenu bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć te određene zalihe hrane.
Za vrijeme zemljotresa bitno je sačuvati prisebnost duha i ne paničiti, jer je panika pogubna. Ako se zateknete u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađite iz njih na slobodan prostor, udaljite se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina. Ako ste na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštite oči. Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova, ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru, navodi se u uputstvu.

Ako se nalazite u automobilu, nemojte se zaustavljati na mostovima ili ispod podvožnjaka, ispod električnih kablova i u tunelima. Zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

Kada prestanu prvi zemljotresi, napustite prostorije na najpogodniji način i ponesite sa sobom najvažnije stvari. Nikako ne napuštajte zgradu liftom, već upotrebljavajte stepenice. Isključite električnu struju na glavnoj sklopci te zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu. Ne zaboravite na humanost i nesebičnu pomoć stradalima, ali ne pomičite teško povrijeđene. Za piće upotrebljavajte samo flaširanu vodu.

Postupajte prema uputstvima dobivenim putem sredstava javnog informisanja. Ako ste ostali pod ruševinama, budite mirni i zovite u pomoć, te lupajte po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja), ali se trudite da sačuvate snagu, navedeno je u uputstvu.

Podsjećamo da se područje Bosne i Hercegovine, kao i tla okolnih zemalja Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Italije, Albanije, Grčke i Turske, odlikuje izraženom seizmičkom aktivnošću.

Važniji telefonski brojevi službi su:

Operativni centar civilne zaštite 121,
Policija 122,
Vatrogasci 123,
Hitna pomoć 124

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: