{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šta raditi u slučaju zemljotresa

30.7.2012. u 13:21
301
89
Šta raditi u slučaju zemljotresa
301
Šta raditi u slučaju zemljotresa
Zemljotres u Zenici (Foto: Klix)
Učestalo podrhtavanje tla u BiH, tačnije u Zenici, izazvalo je "blagu" paniku među građanima, stoga su nadležne službe izdale upustvo o tome šta raditi u slučaju zemljotresa. Uprava Civilne službe Kantona Sarajevo izdala je upustvo u kojem se navodi da najprije odredite sigurno mjesto u većoj prostoriji, provjerite gdje vam je glavna sklopka za struju, glavni ventili za plin i vodu i kako se oni zatvaraju. Imajte pripremljenu bateriju, radio i torbicu za prvu pomoć te određene zalihe hrane.
Za vrijeme zemljotresa bitno je sačuvati prisebnost duha i ne paničiti, jer je panika pogubna. Ako se zateknete u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima izađite iz njih na slobodan prostor, udaljite se od stabala, uličnih svjetiljki, električnih kablova i građevina. Ako ste na višim spratovima, sklonite se pored nosivih zidova, pod okvire vrata, u unutrašnji ugao prostorije, ispod stola, te rukama zaštite oči. Odmaknite se što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova, ne upotrebljavajte šibice i otvorenu vatru, navodi se u uputstvu.

Ako se nalazite u automobilu, nemojte se zaustavljati na mostovima ili ispod podvožnjaka, ispod električnih kablova i u tunelima. Zaustavite se na otvorenom prostoru i ostanite u automobilu.

Kada prestanu prvi zemljotresi, napustite prostorije na najpogodniji način i ponesite sa sobom najvažnije stvari. Nikako ne napuštajte zgradu liftom, već upotrebljavajte stepenice. Isključite električnu struju na glavnoj sklopci te zatvorite plin i vodu na glavnom ventilu. Ne zaboravite na humanost i nesebičnu pomoć stradalima, ali ne pomičite teško povrijeđene. Za piće upotrebljavajte samo flaširanu vodu.

Postupajte prema uputstvima dobivenim putem sredstava javnog informisanja. Ako ste ostali pod ruševinama, budite mirni i zovite u pomoć, te lupajte po instalacijskim cijevima (od vode i centralnog grijanja), ali se trudite da sačuvate snagu, navedeno je u uputstvu.

Podsjećamo da se područje Bosne i Hercegovine, kao i tla okolnih zemalja Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Srbije, Italije, Albanije, Grčke i Turske, odlikuje izraženom seizmičkom aktivnošću.

Važniji telefonski brojevi službi su:

Operativni centar civilne zaštite 121,
Policija 122,
Vatrogasci 123,
Hitna pomoć 124

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: