Udruženje BH novinara
0

Šta rade urednici na saslušanju u Doboju?

FENA
Udruženje BH novinari i Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini su hitno reagirali, nakon primljene vijesti o privođenju jednog broja urednika na saslušanje po naredbi Okružnog tužilaštva Doboj a po krivičnoj prijavi koju je protiv njih podnio Faruk Balijagić, advokat Milivoja Novića, osumnjičenog za sudjelovanje u organiziranom lancu prostitucije u Doboju.

U pismu upućenom 25. augusta Okružnom tužilaštvu Doboj, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Uredu disciplinskog tužioca u Sarajevu, Udruženje BH novinari i Vijeće za štampu u BiH su izrazili negodovanje zbog činjenice da su glavni urednici dnevnih listova Nezavisne novine, Dnevni avaz i Fokus, te televizija BH TV1 i RTRS obaviješteni telefonom i pismenim pozivima odaslanim faksom da moraju dati izjave nadležnim policijskim organima kao "građani" za "medijske sadržaje" koji su objavljeni u njihovim medijima, a u vezi sa slučajem prostitucije u Doboju.

Pozivajući se na međunarodne standarde i dokumente kojima se osigurava sloboda izražavanja i neovisan rad medija i koji uključuju pravo javnosti da bude upoznata o događajima od značaja za građane, te na činjenicu da je Bosna i Hercegovina prihvatila sve te standarde i dokumente, Udruženje BH novinari i Vijeće za štampu u BiH su istovremeno od nadležnih pravosudnih institucija zatražili hitan odgovor na pitanja na osnovu kojeg zakona je podnesena krivična prijava i data naredba o saslušanju urednika kao građana, za novinske tekstove i priloge objavljene u medijima u kojima obnašaju uredničke funkcije, te za koje krivično djelo su osumnjičeni glavni urednici kao građani?

"Ova pitanja postavljamo imajući u vidu činjenicu da je u BiH od 2003. na snazi Zakon o zaštiti od klevete kojim je dekriminalizovana kleveta i prebačena u oblast građanskog prava, a to znači da novinari i urednici ne mogu biti krivično gonjeni zbog objavljenih medijskih sadržaja", stoji u saopćenju.

Kojim zakonom/ pravnim aktom i na koji način je regulirana procedura pozivanja osoba u nadležne policijske službe radi davanja izjave u vezi s djelima za koja su osumnjičeni? Da li je uobičajeno da se osobe pozivaju telefonom ili putem faksa, kako je to bilo u ovom slučaju?

Iz Okružnog tužilaštava Doboj odmah je stigao odgovor, ali samo na treće pitanje, pa je stoga zahtjev ponovljen. U četvrtak 28. augusta Udruženje BH novinari i Vijeće za štampu u BiH su ponovno informirani od glavnog okružnog tužioca Saliha Memića da je Okružno tužilaštvo Doboj dobilo krivičnu prijavu protiv urednika nekoliko medija u BiH podnesenu posredstvom advokata od Milivoja Novića, osumnjičenog za sudjelovanje u lancu organizirane prostitucije iz Doboja. Glavni dobojski tužilac je, kako se navodi, "zatražio dostavljanje informacija kako bi utvrdio da li uopšte postoje osnovi sumnje da je u konkretnom slučaju počinjeno krivično djelo i da li postoje osnovi sumnje da su prijavljena lica počinioci krivičnog djela iz prijave".

Zanimljiva je činjenica da je u međuvremenu (srijeda, 27.8.2008.) jedan od urednika dobio, opet putem telefonskog poziva, obavijest da "ne mora pristupiti davanju izjave" i da je "postupak obustavljen".

Smatrajući da je ovim postupkom najgrublje narušena sloboda medijskog izvještavanja i zagarantirana sloboda medija, BH novinari i Vijeće za štampu u BiH ovim putem javno zahtijevaju od Okružnog tužilaštva Doboj, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i Ureda disciplinskog tužioca precizan odgovor na postavljena pitanja i obrazloženje naprasne obustave uzimanja izjava od urednika koji su bili na spisku "osumnjičenih“, navodi se u saopćenju.