Jasna pravila
194

Šta podrazumijevaju američke sankcije Dodiku i ATV-u: Blokada imovine i računa

V. K.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Nakon današnje liste objavljenih sankcija Ministarstva finansija SAD-a na kojoj su se našli Milorad Dodik i Alternativna televizija iz Banje Luke, američko ministarstvo je objavilo detalje o posljedicama uvedenih sankcija.
Prema saopćenju Ministarstva finansija, nove sankcije podrazumijevaju blokadu imovine i bankovnih računa.

"Kao rezultat današnjeg djelovanja, sva imovina i prava na imovinu pojedinca i subjekta koji su gore navedeni, a koji se nalaze u SAD ili ih posjeduje ili kontroliše državljanin SAD, blokirani su i moraju biti prijavljeni OFAC. Pored toga, svi subjekti koji su direktno ili indirektno u vlasništvu jedne ili više blokiranih osoba, u iznosu od 50 posto ili više, također bivaju blokiran", saopćeno je.

Također, naglašeno je da sankcije uključuju i drugi vid zabrana.

"Generalno su zabranjene sve transakcije koje obavljaju državljani SAD, ili unutar Sjedinjenih Američkih Država (ili u tranzitu kroz Sjedinjene Američke Države), a koje uključuju bilo koju imovinu ili pravo na imovinu osoba stavljenih na listu ili blokiranih na drugi način, osim ako OFAC nije izdao generalnu ili konkretnu dozvolu, ili izuzeće. Zabrane se odnose na davanje doprinosa ili obezbjeđivanje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist svake blokirane osobe, ili primitak bilo kojeg doprinosa ili sredstava, dobara ili usluga od takve osobe", saopćili su iz Ministarstva finansija SAD-a.