Sjednica u petak
800

Šta piše u nacrtu zakona kojim će se kazniti zatvorom svako ko uvrijedi entitet RS

D. Be.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U petak će biti održana sjednica Narodne skupštine RS-a, iza zatvorenih vrata i daleko od očiju javnosti, na kojoj je planirano usvajanje dva zakonska rješenja, odnosno izmjene Krivičnog zakona RS-a.

Iako su predstavnici vlasti i opozicije nakon sastanka izašli s jedinstvenim stavom, pitanje je zašto sjednicu Narodne skupštine RS-a neće moći pratiti građani i mediji. Odgovor koji se nameće jeste da će sjednica polučiti dosta različitih stavova, što ne bi išlo u prilog političkom jedinstvu.

Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, koji su lideri parlamentarnih stranaka u RS-u dogovorili na sastanku u ponedjeljak glasi:

  1. Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

  2. Ako je djelo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se Republika Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

  3. Ako je djelo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina.

  4. Ako su djela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u namjeri promjene ustavnog uređenja Republike Srpske, njene teritorijalne cjelovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do 15 godina.

Radna grupa NSRS definisala je Izmjene Zakona o dopuni krivičnog zakonika Republike Srpske, te ih, po proceduri uputila Vladi RS-a koja će na sutrašnjoj sjednici razmatrati ovo pitanje, javlja entitetska televizija.

Drugi zakon koji će se naći na dnevnom redu u petak jeste Prijedlog zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Кrivičnog zakona BiH.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je rekao da je njegova stranka bila kreator ideje sjednice Narodne skupštine RS-a i da je na njihovu inicijativu je odlučeno da se mijenja Krivični zakon Republike Srpske u odredbama, da se kažnjavaju povrede ugleda RS-a.

"Sankcionisat ćemo sve one koji udaraju na integritet Republike Srpske, omalovažavajući je i ponižavajući je. To će biti mudar odgovor, u skladu sa zakonom, pa će možda neki drugi koji danas likuju nad ovom situacijom pred kojom se našla RS da shvate da ovo nije put ka boljitku BiH", rekao je Šarović.