Između utakmice i gasa
123

Šta nam je otkrila nova Dodikova posjeta Putinu: Servilnost koja se skupo plaća

Semir Hambo
Član Predshedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik obavio je još jednu posjetu Rusiji i predsjedniku te zemlje Vladimiru Putinu. To je već njegova druga posjeta Putinu od početka invazije na Ukrajinu, a treća u posljednjih godinu dana.

Ni ovaj put Dodik nije propustio da izjavi kako je neutralan i kako želi da Bosna i Hercegovina bude neutralna u pogledu rata u Ukrajini. Lider SNSD-a očito ima iskrivljen pogled na neutralnost, jer je u praksi sve radio da opravda rusku agresiju na Ukrajinu, dok je paralelno deklarativno pozivao na navodnu neutralnost.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu malo je političara iz Evrope koji su se susreli s Putinom. Dodik je to uspio dva puta i to jer je direktni politički pijun Kremlja, kojem služi kao idealan destabilizirajući faktor na Balkanu.

Dodik je posjetu Moskvi ovaj put uspio isposlovati u, za njega idealnom trenutku - desetak dana pred izbore. Susret s Putinom je predstavio kao čin svoje dominacije nad opozicijom i kao direktnu podršku lidera Rusije Dodikovom SNSD-u.

Put Moskve čelnik SNSD-a nije krenuo praznih ruku. Stigao je s pričom i obećanjem da je završio odigravanje prijateljske nogometne utakmice između BiH i Rusije u novembru. To je učinio preko svog sestrića koji je na čelu nogometnog saveza naše zemlje. Jasno je da je Dodiku trebalo nešto konkretno za privlačenje pažnje Putina, a bilo kakva utakmica, naročito sa nekom državom iz Evrope Rusiji itekako znači u trenutku kada je gotovo u potpunosti izolovana.

To je još jedan primjer Dodikove servilnosti Putinu i direktne opredjeljenosti ka Rusiji, dok priča kako je za neutranost u jeku rata u Ukrajini. Zanimljivo, Dodik se nije potrudio da dogovori i prijateljsku utakmicu s Ukrajinom pa da njegova priča ima malo više smisla. Iako nije potvrđeno da će se ta utakmica odigrati i iako za to postoje realno male šanse, Dodiku je bilo važno da tu priču prezentuje Putinu.

Od Rusije je želio dobiti potvrdu da ta zemlja neće uložiti veto na produženje vojne misije EUFOR-a (Althea) u BiH, iako je prije godinu dana činio sve da se ta misija ne produži. Međutim, rat u Ukrajini je promijenio i odnos Zapada prema BiH pa je Dodik u jednom trenutku postao svjestan da ukoliko ne bude produženja misije EUFOR-a, u BiH automatski dolaze NATO snage, što je još gora opcija za proruskog igrača u BiH. I kako sam Dodik prenosi detalje, uspio je dobiti potvrdu od Putina da će Rusija podržati produženje misije EUFOR-a.

Javnost u BiH, a posebno u entitetu RS Dodik je zabavljao pričom kako će s Putinom dogovoriti i energetsku saradnju i neke druge projekte, ali nikakvi detalji nisu poznati i sve ostaje na interpretaciji čelnika SNSD-a.

Međutim, ono što je u cijeloj priči možda i najopasnije jeste činjenica da je Putin poslao prouku da na Balkanu ima vjernog i poslušnog pijuna, kojim zemlje Zapadnog Balkana drži u stanju stalne tenzije.

U međuvremenu sa Zapada tek verbalne osude zbog Dodikove servilnosti i jasnog svrstavanja na stranu agresora u Ukrajini. Evropska unija je još davno pala na ispitu kada nije uspjela isposlovati sankcije za Dodika, jer ga je odbranio još jedan Putinov igrač u Evropi - Viktor Orban. I dok se Zapad odluči kako će se postaviti prema ovom pitanju, Rusija preko Dodika i dalje razvija svoj utjecaj i najavljuje neke nove projekte.