Sud nije samo FBiH
46

Šta nakon Vukoje? Hoće li Trojka i HDZ pritisnuti Dodika da imenuje sudije iz RS-a

Piše: Semir Hambo
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
I nakon imenovanja nedostajućeg sudije u Ustavni sud BiH, izborom Marina Vukoje, spomenuti sud nije popunjen. I dalje su u njemu četiri suca iz entiteta FBiH i troje stranaca. Entitet RS nema nijednog suca.

Takvo je stanje od početka ove godine, uz napomenu da je još prije skoro godinu dana bivši sudija Zlatko Knežević najavio da će na kraju godine napustiti Ustavni sud, odnosno da će otići u penziju. Dakle, već godinu dana vlast iz RS-a odbija da uopšte pokrene proceduru izbora sudija, iako su već tada znali da neće imati nijednog. Dakle, već jako dugo vremena u najvažnijoj državnoj ustanovi nema sudaca koje imenuju organi entiteta RS, iako je zakonom propisano da to tako mora biti.

Zašto je to tako? Naime, vlast iz RS-a je u otvorenom sukobu s državom i čak imaju donesen zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kojeg su donijeli u paketu sa zakonom o neprovođenju i neprihvatanju odluka visokog predstavnika u BiH. I dok se Dodiku zbog ovog drugog zakona sudi, na činjenicu da entitet RS ima svoj zakon kojim odbacuje odluke Ustavnog suda države se zaboravilo.

Dodik želi potpuno izbacivanje stranih sudaca, a protiv toga nema ništa ni Dragan Čović, s tim da lider HDZ-a racionalnije pristupa toj temi, dok Dodik upravo na tom pitanju do kraja zateže političke odnose.

Vrijeme prolazi, a na Dodikove poteze se naviklo, kako domaća politika, tako i međunarodna zajednica. A vlast iz RS-a tu činjenicu vješto koristi te čak i u političkim pregovorima trguje činjenicom da ne žele imenovati sudije u Ustavni sud BiH. Stoga se nameće pitanje, ako entitet Federacija BiH ne smije dopustiti da ne popunjava Ustavni sud, zašto se to toliko toleriše vlastima u entitetu RS?

Zašto se dopušta da ta institucija bude ugrožena te da se njen rad politizira? Da li će sada partneri iz državne vlasti iz FBiH Trojka i HDZ usloviti Dodika da imenuje sudije u Ustavni sud?

U konačnici, lider HDZ-a Dragan Čović je imenovanjem Marina Vukoje uspio ostvariti svoj veliki cilj. Do kraja ovog mandata ističe mandat za još troje sudija iz FBiH. Prvo Suadi Palavrić, zatim Mirsadu Ćemanu te u zadnjoj godini mandata i Valeriji Galić. Kakvi će odnosi vladati u Ustavnom sudu pokazat će koja će politika utjecati na imenovanje nasljednika Palavrić i Ćemana, a ako je suditi po vladajućoj većini svoje "pickove" će imati Trojka.

No imenovanje sudije koji/koja će naslijediti Valeriju Galić otkrit će sve karte političkih odnosa kod imenovanja sudaca u Ustavni sud. HDZ će neminovno insistirati na "svom kandidatu", čime će se u konačnici zaokružiti proces u FBiH te pokazati kako će se Trojka ili neke druge stranke, ukoliko taj izbor uđe u 2027. godinu, postaviti prema tome.