Politika na potezu
65

Šta nakon poraznog izvještaja o pravosuđu u BiH: Kadija nas tuži, kadija nam sudi

S. H.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sudija Suda BiH Branko Perić za Klix.ba je komentirao izvještaj njemačkog pravnog eksperta Reinharda Priebea koji je u ime Evropske komisije izvršio detaljnu analizu o stanju pravosuđa u našoj zemlji.
Dugo očekivani izvještaj o stanju pravosuđa u BiH je objavljen. Rezultati nisu dobri i reforme su nužne. Međutim, postavlja se pitanje ko će i kako rješavati korupciju i sve druge nagomilane probleme u pravosuđu. Oni za koje se sumnja da su uzročnici trenutnog lošeg stanja u pravosuđu BiH, sada trebaju rješavati te probleme.

"Ne vjerujem da će se nešto konkretnije desiti. Naš mentalitet kao građana je takav da uvijek očekujemo da neko drugi riješi naše probleme i da donese gotova rješenja. Tako da mislim da ovaj izvještaj i ono što će uslijediti neće biti toliko ohrabrujuće za građane", kazao je naš sagovornik.

Perić pak napominje da je izvještaj realan, ali da stranci ne mogu rješavati naše probleme.

"Načelno je napravljena analiza i potrebno je sada poduzimati mjere na stabilizaciji institucija, na vraćanju povjerenja građana u pravosuđe i slično. Iz analize proizilazi da na potezu treba biti politički nivo i pravosudni sistem. Sve je opet u našim rukama i zbog toga to neće biti ohrabrujuće za javnost, ali to je i očekivano", poručuje sudija Perić.

Branko Perić, sudija Suda BiH
Branko Perić, sudija Suda BiH

On naglašava da su možda bila očekivana i neka konkretnija rješenja, ali s obzirom na položaj Evropske komisije, jasno je šta treba uraditi. Postavlja se pitanje kako očekivati reforme kada je ista garnitura političara na sceni, ali i u pravosuđu, iako su etiketirani kao uzročnici problema.

"Sada će biti pravo pitanje jesmo li sposobni uraditi bilo šta što će riješiti probleme. Na potezu su političari i politike koji nisu sposobni da rješavaju bilo kakve probleme u društvu, nisu mogli da se konstituišu za godinu. Osim toga, politika je dobrim dijelom učestvovala u kreiranju krize pravosudnog sistema. S druge strane institucija koja je zadužena za pravosudni sistem VSTV-a je pokazala da ne zna upravljati sistemom. Zakovani smo u jednom krugu i nisam siguran da li će se nešto promijeniti", istakao je.

Na Priebeov izvještaj reagirao je i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija koji je kazao da za njega problemi gotovo i ne postoje.

"Skeptičan sam da li postojeći saziv VSTV-a može tragati za rješenjima. Politički nivo, tj. zakonodavna vlast, treba mijenjati zakon o VSTV-u, jasno propisati šta je njihova odgovornost prema društvu, šta je odgovornost prema pravosuđu. Drugi problem je model jednog suda s Apelacionim sudom, koji se pokazao kao neefikasan. Na potezu su domaće vlasti. Ja nisam optimista", zaključio je Perić u razgovoru za Klix.ba.