Nastavak glavnog pretresa
2

Šta krije Sky aplikacija o Marinkoviću i drugima: Mogli su ubiti policajce, a da ne ugroze automafiju

S. Š.
Branitelj Duško Tomić i drugooptuženi Aleksandar Macan (Foto: I. L./Klix.ba)
Branitelj Duško Tomić i drugooptuženi Aleksandar Macan (Foto: I. L./Klix.ba)
Pred Kantonalnim sudom Sarajevo danas je održano ročište u predmetu "Sava Marinković i drugi" zbog ubistva policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. U sklopu dokaznog postupka, kao svjedok Tužilaštva KS, danas je svjedočila Aleksandra Mizdrak.
Glavnim pretresom, sudija Igor Todorović nastavio je sudski postupak u predmetu koji se vodi protiv trojice osumnjičenih: Save Marinkovića, Aleksandra Macana i Marka Trifkovića.

Oni su optuženi da su u ranim jutarnjim satima, 26. oktobra 2018. godine, u ulici Geteova na Alipašinom Polju, na licu mjesta usmrtili policajca Aida Šehovića i teško ranili njegovog kolegu Davora Vujinovića, koji je kasnije, usljed zadobijenih povreda, preminuo. Također, njima se na teret stavlja i krivično djelo "Teško krađa".

Direktnim ispitivanjem svjedoka Tužilaštva KS, Aleksandre Mizdrak, nastavljan je dokazni postupak u ovom predmetu.

Mizdrak je policijska službenica MUP-a KS u sektoru krim-policije i također je dio istražnog tima koji nje formiran specijalno za rasvjetljavanje ovog slučaja. Njen zadatak je, kao članice specijalnog istražnog tima, bilo analiziranje podataka prikupljenih pomoću Sky aplikacije.

MUP KS se u tom periodu suočava sa ogromnim brojem otuđenih vozila

Mizdrak je, zajedno uz kolegu Emira Mehmedagića koji je kao svjedok Tužilaštva KS prošle sedmice svjedočio na ročištu, među prvima stigla na mjesto ubistva 26. oktobra 2018. godina.

Na samom početku svog svjedočenja, Mizdrak je govorila šta je sve zatekla kada je, po naređenju tada nadređenog Ivice Buzuka, došla u Geteovu ulicu.

Potom, od Buzuka je tada dobila zadatak kako će ona, i njene kolege, biti raspoređeni i šta će biti čiji zadatak. Glavni zadatak bio je utvrđivanje trase kretanja izvršilaca.

Mizdrak se dotakla činjenice da je u tom periodu, u Kantonu Sarajevu, otuđivanje vozila bila učestala pojava. Iznijela je podatak da je, prema njihovoj evidenciji, otuđeno više od 12.000 motornih vozila.

Sudija Igor Todorović (Foto: I. L./Klix.ba)
Sudija Igor Todorović (Foto: I. L./Klix.ba)

Ujedno, u sklopu rasvjetljavanja ovog slučaja, došli su do podataka kako postupa automafija - na otuđenje vozila dolaze sa otuđenim vozilima, naoružani i maskirani.

Mizdrak, nadalje, svjedoči o tome, da su prve ulazne informacije koje su dobili to da su izvršitelji krivičnog djela, na lice mjesta, došli otuđenim vozilom, pucali su i nakon toga se uputili u pravcu Istočnog Sarajeva.

Sa Alipašinog Polja, prema području RS-a, uputili se u automobilu "Seat Leon", tamne boje, koji je ranije tokom mjeseca (oktobra 2018. godine), prijavljen kao otuđen. S obzirom na saznanje da je ranije izvršeno ubistvo policijskih službenika, istražitelji MUP-a KS, među kojima i Mizdrak, mogli su povezati da su potencijalni izvršitelji ubistva na mjesto nesreće došli otuđenim vozilom i pokušali izvršiti krivično djelo "Teška krađa".

Također, kasnijom istragom, jedan od svjedoka rekao je da je na području Dobrinje, tog jutra (26. oktobra 2018. godine), "Seat Leon" viđen kako u pravcu RS-a "juri". Ono što je bilo interesantno, što je svjedok i svjedočio, jesu brisači koji su, prema riječima svjedoka a što je Mizdrak danas i citirala, "štrčali".

Ono što je od ključne važnosti za ovaj predmet, pored uvezivanja dokaza sa mjesta ubistva i kasnije trase kretanja, otuđenog automobila i slično, jesu podaci koji su dobijeni pomoću Sky aplikacije a koje je MUP KS ostvario u saradnji sa EUROPOL-om.

"MUP KS je u novembru 2020. godine ostvario saradnju sa EUROPOL-om koji nam pomaže kod dobijanja podataka putem Sky aplikacije. Oni su, tada, u svojim podacima imali jedno lice, jednu osobu, čije se ime pominje i u našim evidencijama, a riječ je o Savi Marinkoviću", kazala je danas Mizdrak.

Macan osjećao bojaz jer je više ljudi znalo za događaje od 26. oktobra 2018. godine

EUROPOL je MUP-u KS proslijedio 120 kodova Sky aplikacije, od kojih je istražni tim MUP-a KS izdvojio 15 kodova i 12 osoba koji su relevantni za ovu istragu.

U službenim zabilješkama koje, između ostalih, potpisuje i Mizdrak, nalaze se provjere graničnih prijelaza Marinkovića, Macana i drugih. Također, nalaze se i rekapitulacije svih saznanja koja se vezuju za Marinkovića, analiza Sky aplikacija razgovora koje su vodili Aleksandar Macan, Aleksandar Nikolić, Miloš Božović, Mladen Samardžić, Miro Mrkonjić - osobe koje se dovode u vezu sa izvrišteljima krivičnih djela za koje je ovaj predmet i podignut.

U jednoj od tih zabilješci, istražni tim došao je do saznanja da Macan osjeti određenu bojaz zbog toga što je Marinković ispričao drugima šta se desilo 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju.

Inače, u Sky aplikaciji, korisnici koriste određena imena koja se mogu mijenjati, a Macan se komunikaciju vršio pod korisničkim imenima "Vojvoda", "Libertas" i sl.

Nadalje, u jednoj od zabilješci evidentiran je i razgovor Božovića i Mijuškovića (državljanin Crne Gore) u kojem Božović Mijuškoviću prenosi svoja saznanja o tome kako teče istraga o ubistvu sarajevskih policajaca.

Božović u toj konverzaciji sumnja da je Marinković "ubio drotove iz zabave".

Iduća zabilješka sačinjena je na osnovu razgovora Macana i Božovića u kojem Macan objašnjava da su "to" uradili zbog Draža, koji je bio Marinkovićev prijatelj, a Božović dodaje "kako su mogli uraditi ubistvo policajaca, a da to ne ugrozi automafiju".

Inače, zabilješkama je utvrđeno da su Nikolić i Božović konstantno pratili sve što se vezuje za rasvjetljavanje ubistva sarajevskih policajaca.

Tužiteljica Tužilaštva KS Aida Topalović (Foto: I. L./Klix.ba)
Tužiteljica Tužilaštva KS Aida Topalović (Foto: I. L./Klix.ba)

U službenoj zabilješci od drugog marta 2022. godine, koja je sačinjena na osnovu Sky komunikacije Mijuškovića i Božovića, Mijušković traži da mu Božović pribavi otuđeno vozilo koje će koristiti za izvršenje drugog krivičnog djela na šta mu Božović odgovara da je "imao ekipu za to, ali da su trenutno u bjekstvu zbog ubistva policajaca".

Nadalje, kako svjedoči Mizdrak, u zabilješci koja je nastala također drugog marta 2022. godine, a koja je sačinjena od Sky razgovora Maca i njegove žene, Macan pominje i Marka Trifkovića (trećeoptuženog) da je zajedno s njim vršio otuđenje automobila.

Macan se, također, u jednoj zabilješci koju je analizirala i djelimično pročitala Mizdrak, svojoj supruzi požalio da on i Trifković imaju zdrastvenih tegoba zbog "posla", jer "čučeći i radeći cijelu noć nazebu pa imaju zdravstvenih tegoba".

Unakrsno ispitivanje današnje svjedokinje Aleksandre Mizdrak nije provedeno, već je nastavak današnjeg glavnog pretresa - te ujedno i nastavak suđenja u ovom predmetu - zakazano za ponedjeljak, 13. mart s početkom od 9:30 sati. Ujedno, pred sudom će tada svjedočiti i svjedok Melis Fišo.