Kad, kako i zašto
756

Šta kaže novi Pravilnik: U ovim situacijama policija u Sarajevu može pucati, udarati...

Er. M.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo donijelo je Pravilnik o načinu i postupku upotrebe i pravdanja sile. Ovim pravilnikom je, između ostalog, definisano u kojim situacijama policija može upotrebljavati fizičku silu, palice, vodene topove, koristiti sredstva za vezivanje, ali i upotrebljavati vatreno oružje.

Pravilnik o načinu i postupku upotrebe i pravdanja sile donio je ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica na prijedlog policijskog komesara MUP-a KS.

Sredstva sile mogu se upotrijebiti samo kada je to potrebno za zaštitu ljudskih života, imovine, odbijanja napada, otklanjanja opasnosti, savladavanja otpora, sprečavanja bijega i očuvanja javne sigurnosti.

Fizička sila i palica ne koriste prema djeci, starijim osobama, vidno invalidnim osobama uključujući osobe koje su očigledno bolesne, kao ni prema ženama koje su očigledno trudne, osim ako te osobe direktno ugrožavaju život policijskog službenika, svoj život ili život drugih osoba.

"Vatreno oružje i specijalne vrste oružja ne mogu se koristiti samo iz razloga da bi se spriječio bijeg osoba, osim ukoliko je to jedini način odbrane od direktnog napada ili opasnosti ili se radi o bijegu osoba lišenih slobode ili osuđene osobe koja bježi iz ustanove za izvršavanje krivičnih sankcija. Eksplozivne naprave ne mogu se koristiti radi sprečavanja bijega osoba", piše u pravilniku.

Upotreba fizičke sile

Policijski službenik može da upotrijebi fizičku silu, uključujući i borilačke vještine, radi: a) savladavanja otpora osobe koja narušava javni red i mir ili koja treba da se liši slobode ili privede, b) sprečavanja bjekstva osobe koja je lišena slobode ili osobe zatečene na mjestu događaja ili u neposrednoj blizini mjesta izvršenja krivičnog djela, a za koju postoje osnovi sumnje da je izvršila krivično djelo, c) odbijanja napada od sebe ili druge osobe ili objekta koji se osigurava, d) sprečavanja samopovređivanja osobe i e) otklanjanja opasnosti od sebe ili drugog.

Upotreba palica

Prilikom upotrebe palice policijski službenik će udarce usmjeriti prema velikim grupama mišića, kao i prema rukama i nogama, pri čemu ne smije nepotrebno grubo postupati. Palica se, po pravilu, ne upotrebljava radi savladavanja pasivnog otpora, osim ako nema drugih mogućnosti da se takav otpor savlada ili je upotreba drugih sredstava bila bez uspjeha.

Upotreba sredstava za vezivanje

Policijski službenik izvršit će vezivanje osobe ako: a) postoji opasnost da će napasti policijskog službenika, drugu službenu osobu ili građanina, b) ometa policijskog službenika u obavljanju njegove dužnosti, c) osoba pokuša pobjeći ili se očekuje da će pobjeći i d) postoji opasnost da će osoba dovesti u opasnost sebe ili drugu osobu.

Upotreba uređaja za prisilno zaustavljanje osoba

Uređaji za prisilno zaustavljanje osoba upotrebljavaju se za: a) zaprečavanje prodora veće grupe osoba na određeno mjesto ili prostor, b) zatvaranje ulica, trgova i drugih prostora, c) presijecanje prostora na kojem se održava javni skup i d) održavanje javnog reda i mira.

Upotreba uređaja za prisilno zaustavljanje vozila

Uređaj za prisilno zaustavljanje motornog vozila sa četiri i više točkova može se koristiti radi sprečavanja bjekstva motornim vozilom osobe koja je zatečena u izvršenju krivičnog djela, bijega osobe koja je lišena slobode ili za koju je izdata naredba za lišavanje slobode, nedopuštenim prilazom vozilom do objekta ili prostora gdje se nalaze osobe ili predmeti koje policijski službenik osigurava, radi sprečavanja daljnje vožnje osobe koju su prije toga zaustavljali policijski službenici i nije poštovala naredbu policijskog službenika iz propisa kojim se reguliše oblast sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, a koja je zbog nepostupanja po naredbi policijskih službenika daljnjom vožnjom motornim vozilom ugrožavala javni saobraćaj i dovodila u opasnost život ljudi i imovinu.

Upotreba hemijskih sredstava

Pri vršenju službenih zadataka policijski službenici mogu upotrijebiti hemijska sredstva za privremeno onesposobljavanje ako upotreba fizičke sile i palice ne daje željene rezultate ili se ne mogu efikasno upotrijebiti, sa ciljem izbjegavanja upotrebe vatrenog oružja.

Upotreba službenih pasa

Policijski službenici mogu upotrijebiti službene pse za: a) sprečavanje bjekstva, pronalaženje i hvatanje učinioca krivičnog djela, b) sprečavanje bjekstva osoba lišenih slobode, c) vršenje osiguranja objekata i osoba, d) sprečavanje otpora ili odbijanje napada na policijskog službenika, druge osobe ili objekte koji se osiguravaju i e) preventivno djelovanje na pozorničkom rejonu ili patrolnom sektoru.

Upotreba službenih konja

Kao sredstvo prinude službeni konj može se upotrijebiti radi uspostavljanja narušenog javnog reda i mira tako što će se kretanjem konja razdvajati ili potiskivati osobe, a službeni konji mogu se upotrijebiti i radi zaprečavanja prolaska osoba. Službeni konj može se upotrijebiti samo pod nadzorom konjanika. Upotreba službenih konja kao sredstva prinude za policijski posao u kojem učestvuje pet ili više konjanika smatra se upotrebom konjice.

Upotreba vodenih topova

Vodeni topovi mogu se upotrijebiti kada je javni red i mir narušen u većem obimu na javnim skupovima, radi sprečavanja otpora većeg broja osoba, kao i radi zaštite osoba i imovine, samo kada fizička sila ili sredstva sile ne daju rezultate ili ih nije moguće upotrijebiti.

Upotreba specijalnih vozila

Specijalna vozila mogu se upotrijebiti radi: a) uspostavljanja javnog reda i mira narušenog u većem obimu, b) borbe protiv terorističkih i kriminalnih grupa, c) zaštite značajnijih objekata, d) izviđanja, e) transporta i evakuacije ljudstva i sredstava, f) izvođenja taktičkih radnji i fizičke zaštite ljudstva, g) zaprečavanja prolaska osoba, h) upotrebe hemijskih sredstava i vatrenog oružja ugrađenih na ta vozila i i) u druge policijske svrhe.

Upotreba specijalne vrste oružja

Specijalno oružje je svako oružje pogodno za nadogradnju kojom se mijenjaju njegove funkcionalne karakteristike. Specijalne vrste oružja su: a) snajperska puška sa ili bez prigušivača pucnja, b) automatsko oružje s prigušivačem pucnja, c) automatsko oružje s ugrađenim bacačem granata, d) oružje namijenjeno za upotrebu hemijskih sredstava i e) druge vrste specijalnog oružja (gasno oružje, oružje za signalizaciju, oružje za ispaljivanje gumene municije, oružje za privremeno onesposobljavanje električnim impulsima, oružje za omamljivanje opasnih životinja, oružje s tetivom i dr.). Specijalne vrste oružja mogu se upotrijebiti samo po odobrenju policijskog komesara ili policijskog službenika kojeg on za to ovlasti.

Upotreba eksplozivne naprave

Eksplozivne naprave upotrebljavaju se za: a) otvaranje zaključanih prostorija, b) otklanjanje postavljenih prepreka, c) privremeno onesposobljavanje osoba i d) u druge policijske svrhe. Eksplozivne naprave ne mogu se koristiti radi sprečavanja bijega osoba. Eksplozivne naprave mogu se upotrijebiti samo po odobrenju policijskog komesara ili policijskog službenika kojeg on za to ovlasti.

Upotreba električnih uređaja za privremeno onesposobljavanje

Pri vršenju službenih zadataka policijski službenici mogu upotrijebiti električne uređaje za privremeno onesposobljavanje ako upotreba fizičke sile i palice ne daje željene rezultate ili se ne mogu efikasno upotrijebiti, sa ciljem izbjegavanja upotrebe vatrenog oružja. Prije upotrebe električnih uređaja za privremeno onesposobljavanje o tome će se upozoriti osoba prema kojoj se koristi, osim ako bi se time ugrozila sigurnost policijskog službenika, druge osobe ili dovela u opasnost sigurnost objekta koji je pod zaštitom policijskog službenika ili imovina.

Upotreba vatrenog oružja

Policijski službenik može upotrijebiti vatreno oružje ako su već upotrijebljena sredstva sile bila neefikasna ili ako upotreba drugih sredstava sile ne garantira uspjeh. Policijski službenik može upotrijebiti vatreno oružje ako nema drugog načina da: a) zaštiti sebe ili druge od direktne prijeteće smrtne opasnosti ili ozbiljne povrede i b) spriječi učinjenje krivičnog djela koje predstavlja ozbiljnu prijetnju životu ili integritetu osobe, liši slobode osobu koje predstavlja takvu opasnost i opire se policijskom službeniku.

Kompletna pojašnjenja možete pročitati u galeriji.