Prva godina rada
345

Šta je tuzlanska vlast radila u 2021. godini: Od loših koraka do odluka za dobrobit građana

A. K.
Aktuelni saziv Vlade TK (Foto: Kantonalna vlada)
Aktuelni saziv Vlade TK (Foto: Kantonalna vlada)
Aktuelni saziv Vlade TK, predvođene SDP-ovim premijerom Kadrijom Hodžićem, u fotelje je sjeo u januaru 2021. godine, a za godinu su odradili mnogo posla. Objektivno, u tom periodu bilo je loših koraka na koje je javnost ukazivala, ali i odluka za dobrobit građana.

Nakon političkih turbulencija u januaru prošle godine na vlast je došla skupštinska većina predvođena Socijaldemokratskom partijom (SDP), koja je za premijera predložila univerzitetskog profesora Kadriju Hodžića. Nakon godinu rada on je napravio rezime, a kako navodi, u fokusu se posebno našao sektor privrede koji je znatno pogođen u vremenu pandemije koronavirusa.

Prema Hodžićevim riječima, Kantonalno ministarstvo privrede je tokom 2021. realiziralo programe finansijske podrške za mala i srednja preduzeća i obrte u ukupnom iznosu od tri miliona i 480 hiljada KM i to za 732 korisnika.

Većina programa je, kako kaže, imala za namjenu nabavku opreme i repromaterijala, ali implementirani su također i programi digitalne transformacije, kao i sufinansiranje udruženja za implementaciju projekata Evropske unije.

"Cilj ovih programa podrške jeste očuvanje radnih mjesta, što je posebno značajno u otežanim uslovima poslovanja uzrokovanim pandemijom covid-19, ali i otvaranje novih radnih mjesta za ona mala i srednja preduzeća koja su uspjela poslovni izazov uspješno iskoristiti kao poslovnu priliku", naveo je Hodžić, istaknuvši da je u toku i realizacija projekta Pametne škole 2, čija je ukupna vrijednost 3,6 miliona KM, od kojih će dva miliona biti investirana u TK.

Kantonalna vlada u minuloj godini se, između ostalog, posvetila i nerazvijenim općinama, za koje je izdvojila milion maraka, a kao novost je i podrška mikro, malim i srednjim preduzećima za digitalnu transformaciju.

"Vlada TK je prvi put podržala i sektor saobraćaja, putem Ministarstva trgovine, saobraćaja i turizma. Naime, u rebalansu budžeta za 2021. planirane su subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima u oblasti saobraćaja u iznosu od 800 hiljada KM, s obzirom na to da je taj sektor jako pogođen novonastalom situacijom. Mislim da smo jedina vlada koja je na ovakav način podržala zaposlene u saobraćaju i prijevozu putnika", navodi Hodžić.

Vlada je također mislila i na hotelijere i ugostitelje za koje je izdvojila više od pola miliona maraka, a organizirali su i susrete privrednika koji su zainteresirani za saradnju s Njemačkom. Prema Hodžićevim riječima, u međuvremenu rade i na međunarodnoj saradnji, u nastojanjima da povežu privredu TK s Italijom i Albanijom.

Veće plate u policiji, prosvjeti i zdravstvu

Potpisivanje kolektivnih ugovora i povećenja plata u oblasti obrazovanja, zdravstva i policije obilježili su prošlu godinu.

"Kolektivni ugovor u oblasti zdravstva podrazumijeva povećanje ukupnih primanja zaposlenih u zdravstvu, kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova različitih grupa, a potpisan je na period od 1. augusta 2021. do 31. decembra 2022. godine. Ovim ugovorom osigurana je pravna stabilnost uposlenicima u zdravstvenom sektoru u narednom periodu. Prosječno povećanje primanja kroz povećanje koeficijenata plate u prosjeku je okvirno osam posto", pojašnjava Hodžić.

Kolektivni ugovor za službenike MUP-a TK je potpisan na tri godine, a povećanje plata je u prosjeku 10 posto u ovisnosti od čina u toj službi. Koeficijent plate policijskih službenika novim kolektivnim ugovorom izjednačen je s koeficijentom na federalnom nivou.

"I veoma značajno je na kraju naglasiti i kolektivni ugovor u oblasti obrazovanja. Uposlenima u obrazovanju smo povećali plate na način da je zabilježeno najveće povećanje u proteklih 10 godina. Povećanjem osnovice i koeficijenata za obračun plate uposlenici u ovim oblastima imat će ukupno povećanje plate od 8,6 posto, topli obrok veći za jednu KM po izrađenom danu te naknadu za korištenje godišnjeg odmora u iznosu od 50 posto prosječne neto plate u FBiH, odnosno oko 500 KM", navodi kantonalni premijer.

Značajne aktivnosti su urađene i u oblasti zaštite okolice, a između ostalog, usvojene su izmjene i dopune Prostornog plana TK, čime se, između ostalog, otkočio privredni razvoj kantona. Također, usvojeni su regulacioni planovi Zlaća i Muška voda te i urbanistički projekt Djevojačka pećina, od krucijalne važnosti za razvoj turizma u Zaštićenom pejzažu Konjuh.

"Projekt unapređenja mjera energijske efikasnosti na objektima javnih ustanova, koji se provodi s UNDP-jem, vrijedan 2,4 miliona KM, trenutno se radi na 17 objekata. S druge strane, realiziran je projekt sufinansiranja zamjena peći na ugalj s pećima na pelet za fizičke osobe, a također Zeleni plan unapređenja mjera za fizičke osobe i mala, srednja preduzeća i obrtnike provodi se u saradnji s UNDP-jem. Ovim aktivnostima je, između ostalog, po grubim procjenama, smanjena količina uglja koji se koristi za zagrijavanje prostora za od četiri do pet hiljada tona uglja", pojašnjava Hodžić.

Kada je riječ o ulaganjima u putnu infrastrukturu, u prošloj godini su implementirani projekti u vrijednosti od okvirno milion KM, a prema Hodžićevim riječima, ovim sredstvima finansirano je ili sufinansirano 19 projekata rehabilitacije i sanacije lokalnih i nekategorisanih cesta. Također, vlada je donijela odluku o odobrenim projektima sanacije i rehabilitacije od 2,1 milion KM za sanaciju lokalnih i nerazvrstanih puteva.

Izazovi s poljoprivredom

Protekla godina bila je izazovna za poljopivredne proizvođače, a Vlada TK je rebalansom budžeta znatno uvećala sredstva u ovoj oblasti i to za skoro 7,8 miliona KM. Imajući u vidu posljedice suše na poljoprivrednoj proizvodnji, povećanje cijena stočne hrane i manjeg prinosa u biljnoj proizvodnji, vlada je prvenstveno usmjerila 750 hiljada KM.

"U ovom sektoru važno je napomenuti i projekt uspostavljanja sistema protivgradne zaštite na geoprostoru Tuzlanskog kantona, čija je ukupna vrijednost iznosila okvirno 300 hiljada KM", kaže Hodžić.

Realizacijom programa ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede za 2021. godinu, u ukupnom iznosu od 10,6 miliona KM, vršeno je implementiranje planiranih projekata i aktivnosti u oblasti upravljanja vodama, od značaja za kanton i od općinskog i gradskog značaja.

"Zaključno s decembrom 2021. godine realizovano je okvirno četiri miliona KM sredstava vodnih naknada planiranih programom za finansiranje projekata od gradskog i općinskog značaja u oblasti vodoprivrede, a realizacija mnogih je još u toku", nastavlja Hodžić.

Poticaji u zapošljavanju

U resoru socijalne zaštite budžet je u prošloj godini uvećan za 3,7 miliona KM. Hodžić kaže da su za program poticaja zapošljavanja utrošene 153 hiljade KM, zaposleno je 30 osoba iz neboračke populacije, a sa escrow računa zbrinuto je 108 radnika iz ugašenih firmi i utrošene su 473 hiljade KM

"U realizaciji programa iz oblasti povratka utrošeno je 1,7 miliona KM za podršku povratku, pomoć nižim nivoima vlasti i materijalno zbrinjavanje socijalno ugroženih, čime je omogućen povratak 120 osoba. Također, završen je objekt centra za autizam u Tuzli, kao i zakon o njegovom osnivanju, čime je riješen dugogodišnji problem", ističe Hodžić i naglašava da je zabilježena i redovna isplata naknada korisnicima socijalne zaštite.

Mnogo noviteta uvedeno je i u oblasti podrške sportu, mladima te kulturi. Prvi čovjek kantona navodi da su povećana sredstva za sport na milion i 555 hiljada KM, a u cilju stvaranja boljih uslova sportistima prvi put je uloženo 700 hiljada u projekte sportske infrastrukture na području cijelog kantona.

"U 2021. godini realizovan je projekt zapošljavanja i samozapošljavanja mladih na području nerazvijenih lokalnih zajednica i pripremni projekt za kandidaturu Tuzlanskog kantona za Evropsku prijestolnicu mladih. Oba projekta proizilaze iz Strategije prema mladima i Strategije razvoja TK i imaju izuzetan razvojni potencijal. Zahvaljujući ovim projektima sljedeće godine su povećana sredstva u budžetu za mlade na 655 hiljada KM. Veliki broj mladih je podržan i kroz druge projekte namijenjene stambenom zbrinjavanju mladih i smještaju djece u predškolske ustanove", dodaje premijer TK.

Resorno ministarstvo je u 2021. godini iz oblasti kulture povećalo sredstva za 75.000 KM u odnosu na prethodnu godinu. Ukupan iznos sredstava u oblasti kulture je 200 hiljada KM, a u minuloj godini je usvojen Zakon o kulturi, koji je stvorio pretpostavke za značajno unapređenje stanja u resornoj oblasti i pravljenje iskoraka u skladu sa savremenim kretanjima.

Hodžić smatra da je mnogo posla urađeno i u sektoru obrazovanja, istaknuvši stipendije za učenike prvih razreda za zanimanja s liste deficitarnih zanimanja.

Novi zakoni i borba protiv korupcije

Proteklu godinu obilježila su i nova zakonska rješenja, a koja se najviše odnose na borbu protiv korupcije.

"Ministarstvo pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona, tokom 2021. u okviru svojih nadležnosti provelo je niz aktivnosti od kojih se posebno ističu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, kojim je između ostalog uvedena obaveza rukovodilaca organa državne službe da u proceduri popune upražnjenih radnih mjesta putem javnog konkursa odnosno oglasa imaju obavezu primiti prvog kandidata s liste uspješnih kandidata, zatim Uredba o osnivanju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Tuzlanskog kantona, kao i Zakon o prijavljivanju porijekla i kontrole imovine izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u TK, koji je tokom 2021. godine usvojen prvo u nacrtu, a zatim i u prijedlogu", dodaje Hodžić.

Kao i u ostalim regijama naše zemlje, zdravstvo je u prošloj godini predstavljalo najopterećeniji sektor, a i pored svih problema, resorno ministarstvo je nastavilo raditi na razvoju integrisanog zdravstveno-informacionog sistema, programa skrininga oboljenja, online platformi za prijavu vakcinacije, programu lijekova, kao i širenju liste ortopedskih pomagala.