Na kapaljku
1.6k

Šta je razlog slabom odzivu građana Sarajeva na vakcinaciju u Zetri

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Uprkos tome što se svi stanovnici Kantona Sarajevo mogu vakcinisati protiv koronavirusa u Zetri bez prethodne najave, ni jutros nismo zabilježili ništa više osim medicinskih radnika koji strpljivo čekaju građane.
Prazan plato Olimpijske dvorane Zetra, tenda duga 50 metara koja nema koga štititi od sunca i poneki građanin ili građanka Kantona Sarajevo koji su se odlučili primiti prvu ili drugu dozu vakcine je sve što je mogao zabilježiti naš fotoreporter jutros oko 10 sati.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je evidentno razočaran slabim odzivom građana, a u izjavi za Klix.ba je iznio i jednu ideju.

"To je neozbiljnost i neodgovornost prema sebi i drugima. Dok nije bilo vakcina napadali su, a sada kada ima - neće da se vakcinišu. Nije se rodio ko je narodu ugodio. Mislim da bi sve firme, svi pravni subjekti trebali organizovano poslati svoje uposlenike na vakcinaciju. Ne vidim druge mogućnosti jer apeli očito ne pomažu", kazao je Vranić.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Od 31. jula u okviru "Dana otvorenih vrata" omogućen je pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Nadležni ističu da će ovakva organizacija vakcinacije trajati sve dok se ne potroše raspoložive vakcine AstraZeneca.

U Bosnu i Hercegovinu dosad je došlo 2.214.610 vakcina protiv koronavirusa, a pretpostavlja se da je u Srbiji vakcinisano više od 70 hiljada naših građana od čega je veliki broj stanovnika Sarajeva.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Posljednja stavka u pribavljanju vakcina jučerašnji je dolazak 500 hiljada vakcina kineskog proizvođača Sinopharm za potrebe Federacije BiH. U narednim danima se očekuje i donacija Austrije od pola miliona vakcina AstraZenece, dok bi uskoro trebalo stići i pola miliona Pfizerovih vakcina iz SAD-a.

Na kraju razlog za slab odziv građana se može tražiti prvenstveno u nedostatku vakcina tokom prvih pola godine zbog čega su naši građani morali ići u Srbiju ili Hrvatsku.

Tu je i u nedovoljna masovna promocija važnosti imunizacije i otklanjanje svih sumnji u sigurnost svih vakcina, kao i loš imidž vakcina AstraZeneca koje su stigle u najvećem broju. Građani generalno imaju i mnogo manje povjerenja u kineske i ruske vakcine nego u Pfizer/BioNTech. U obzir treba uzeti i osobe koje se jednostavno ne žele vakcinisati ni pod koju cijenu.

Ukoliko imate određene nedoumice da li se vakcinisati ili ne, stručna objašnjenja i savjete možete pronaći na YouTube kanalu Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Kroz pet videa se ukazuje na važnost vakcinacije, a obuhvataju niz tema od toga smiju li trudnice primiti vakcinu, kako ona utječe na dojenje, ali i često postavljano pitanje može li vakcina utjecati na plodnost.

Također, doktori nude odgovore na pitanje sigurnosti vakcina, mogućih nuspojava, pojave tromboze, odnosa hroničnih oboljenja, akutnih infekcija i Covid-19 vakcine.