Islamska zajednica
104

Šta je pozadina povlačenja glavnog imama u Sarajevu: Mnogi krivca vide u Izvršnom odboru Medžlisa

S. H.
Hafiz Kenan Musić, do prije nekoliko dana glavni imam Medžlisa Sarajevo, iznenadio je mnoge ostavkom i iznošenjem izuzetno oštrih kritika na račun procesa u određenim strukturama Islamske zajednice.
Dok se čeka zvanično očitovanje muftije sarajevskog Enesa Ljevakovića pa tek onda i reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, ne prestaju tumačenja i analize šta je to što je izuzetno cijenjenog i popularnog vjerskog službenika ponukalo da otvoreno progovori o mobingu, zloupotrebama, verbalnom deliktu, malverzacijama i slično.

"Kap koja je prelila čašu jeste provođenje organizirane kampanje progona i stravičnog mobinga svih neistomišljenika kroz najrigidnije totalitarističke forme revanšizma, rehabilitacije verbalnog delikta i inkriminiranja slobodnog mišljenja, koja se provodi prema čestitim i vrijednim ljudima iz džemata i imamima koji nose najveći teret organiziranja i djelovanja Islamske zajednice. Moje djelovanje da se institucionalno zaštite ti čestiti ljudi nažalost nije dalo rezultat pa se moja ostavka može tretirati kao još jedan poziv svim vjernicima i vjernicama na zaštitu prava na slobodu mišljenja i djelovanja za koju smo u bliskoj prošlosti platili cijenu krvlju naših šehida", kazao je između ostalog Musić.

Kao glavnog krivca za optužbe koje je Musić izrekao, iako nikoga direktno nije prozvao, mnogi vide Izvršni odbor Medžlisa Sarajevo, kojem se spočitavaju brojne nepravilnosti. Prije svega tu se misli na finansijske izvještaje, izdavanje ili prodavanje vakufske imovine za mnogo nižu cijenu, zapošljavanje imama i još mnogo toga.

Hafiz Musić je kako nezvanično saznajemo želio uvoditi red u sve strukture u okviru svojih ingerencija, ali je to očito dug i težak proces jer je Musić evidentno naišao na žestok otpor.

Sada mnogi rješenje upravo vide u raspuštanju Izvršnog odbora i uvođenju Povjereništva. A osoba koja može pokrenuti te procese je muftija sarajevski Enes Ljevaković.