Crno na bijelo
7

Šta je nabavljano i od koga: Pročitajte izvještaj FUCZ-a predat zbog afere "Respiratori"

I. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalna uprava civilne zaštite predala je Komisiji za sigurnost Paralmenta FBiH izvještaj o nabavci opreme koja je potrebna u direktnoj ili posrednoj borbi protiv koronavirusa.
Izvještaj o postupku svih nabavki, a posebno medicinske opreme, odnosno testova, zatitne opreme i respiratora podnesen je 4. maja, a odnosi se na nabavke od 16. marta 2020. godine.

U izvještaju se može vidjeti ko je, kada i šta nabavljao kada je riječ o potraživanjima Federalne uprave civilne zaštite. Od zaštitnih maski, preko madraca i posteljine za krevete, testova na koronavirus pa sve do respiratora.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se u izvještaju nalazi dokumentovana nabavka respiratora koju je izvršila kompanija "F.H. Srebrena malina", a koja je bila i razlog kreiranja ovog izvještaja.

Podsjetimo, firma koja se inače bavi poljoprivredom sklopila je 1. aprila ugovor s FUCZ-om vrijedan 10,5 miliona konvertibilnih maraka, a kompanija se obavezala nabaviti 100 respiratora. Nabavka je problematična na više frontova, od cijene i kvaliteta respiratora, preko legalnosti uvoza i dozvola, do šire priče koja uključuje kompanije iz susjednih zemalja.

U toku je preliminarno sakupljanje činjenica u vezi sa spomenutom nabavkom koju obavljaju Tužilaštvo BiH i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).