Akcija "Oštre nule"
0

"Šta je mjerilo - partijska knjižica ili fakultetska diploma?"

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
(Ne)formalna grupa građana “Oštra nula” iz Banje Luke, koja ima za cilj osvještavanje građana o njihovim osnovnim lljudskim pravima, organizira akciju “Šta je mjerilo: partijska knjižica ili fakultetska diploma”.

Akcija je zakazana za sutra na platou ispred Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, na dan polaganja prijemnog ispita na Univerzitetima u RS-u.

Ova akcija se sastoji iz performativnog djela na kojem će aktivisti crnom bojom prefarbati kopije državnih fakultetskih diploma, a diploma privatnih fakulteta ružičastom bojom.

“Ovim performansom želimo ukazati da nam diploma ne daje svijetlu budućnost, odnosno šansu za rad i da je izgleda jedina opcija da bi se našao posao da si iz određene političke partije. Isto tako želimo istaći da veću šansu za zaposljenje imaju studenti s privatnog fakulteta, gdje je većina njih već u radnom odnosu, a studiraju radi višeg stepena, tj. za veću platu, koja je zakonom zagarantovana za visoku stručnu spremu”, saopćino je iz “Oštre nule”.

"Oštra nula" napominje i da su 6.193 visokoobrazovane mlade osobe bez posla, a da čak njih 2.700 nema ni dana radnog iskustva, dok se ove godine na fakultete u RS upisuje 6.667 brucoša.