Sutra odluka
189

Šta je izvjesno očekivati na hitnoj sjednici SDA? Sarajlić će otići, ali kriza ostaje

S. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) koji će sutra zasjedati otkrit će prve korake koje će najuže rukovodstvo poduzeti u amortizovanju velike krize izazvane kompromitirajućim snimkom koji ukazuje na visoku korupciju spomenutih aktera iz te stranke.

Krivaca je više, a lider SDA Bakir Izetbegović zna da javnost očekuje promptno reagovanje i sankcije. A to je najmanje što SDA može uraditi. Asim Sarajlić, glavni akter kompromitirajućeg snimka bit će smijenjen sa svih funkcija u SDA, navodno bi on sam trebao podnijeti ostavku na sve funkcije. To je između ostalog i dio zahtjeva dijela visokopozicioniranih političara u SDA, poput Aljoše Čampare, Denisa Zvizdića ali i nekih drugih koji su se ogradili od ove afere.

I to je najmanji problem za SDA. Sarajlić će se povući, a tužilaštvo će valjda nastaviti raditi na slučaju. No, šta dalje? Ključni problem i dalje će ostati, a to je Kantonalni odbor SDA Sarajevo. Poražena struja na nedavno okončanom izboru traži uvođenje povjerenstva, kako bi ostala šansa da se preuzme kontrola nad najutjecajnijim kantonalnim odborom u stranci. Za Izetbegovića to neće biti nimalo jedostavan zadatak. Najviše zbog činjenice da SDA jedva ima dovoljnih 18 ruku za novu vladu u Kantonu Sarajevo, koju čekaju već mjesecima. Među tim zastupnicima je i Aljoša Čampara, koji nesumnjivo "kontroliše" barem još dvoje zastupnika iz te stranke, pa je sada i i nova vlada upitna. Čampara je već poručio da neće podržati imenovanje dvojice ministara SDA koji se spominju na snimku u kontekstu planova za određena nezakonita zapošljavanja, a to su kandidat za ministra kulture Emir Hadžihafizbegović i Senad Hasanspahić, kojeg je SDA predložila za ministra boračke polupacije.

Očekuje se da će za sutra zakazana sjednica Skupštine, na kojoj je trebalo biti potvrđeno imenovanje nove vlade biti odgođena. SDA može predložiti nova imena za ministre, ali je pitanje da li će Izetbegović i na taj način riješiti problem. Opet će ostati tenzije i borba za Kantonalni odbor. Izetbegović može tražiti privremeno rješenje za to pitanje, kako bi pronašao strategiju za dalje, ali vrijeme mu ne ide u prilog. Već se ozbiljno radi na predizbornoj kampanji za lokalne izbore i politički igrači već raspoređuju taktiku.

Kada je riječ o sudbini zastupnika Sabahudina Delalića, koji je također akter kompromitirajućeg snimka, on može odgovarati etičkoj komisiji Skupštine. Ta komisija mu može izreći određenu novčanu kaznu. S obzirom da je i on kao zakonodavac jasno trgovao utjecajem preostaje da tužilaštvo otvori i pitanje njegove odgovornosti.

Tu je i pozicija gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, s obzirom da se i način njegovog izbora na tu funkciju prije tri godine spominje na snimku.

U cijeloj priči izvjesno je da SDA smjenom, odnosno ostavkom Sarajlića pokuša umiriti javnost i dati do znanja da sankcioniraju odgovorne. S druge strane unutarpartijski problem neće lako riješiti i samo je pitanje kako će premostiti krizi s obzirom na velike apetite.