BiH
40

Šta je ispravno: BiH još uvijek nema pravilo o načinu isticanja zastave

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Državne institucije i vlasnici privatnih objekata i ovog državnog praznika BiH zastave na svojim objektima su okrenuli kako misle da treba, s obzirom da naša zemlja u Zakonu o zastavi ni nakon svih ovih godina nema definirano kako pravilno postaviti zastavu.

Isticanje državne zastave na jarbolima i izlozima povodom Dana državnosti i Dana nezavisnosti stoga ostaje u domenu logike i nepisanog pravila o pozicioniranju zastave prema geografskom položaju. Međutim, u ovom slučaju pojavljuje se problem kod postavljanja zastave u vertikalni položaj kada bi, prema mišljenju mnogih, trebalo slijediti princip podudaranja vertikalnog sa horizontalnom.

S obzirom na konture naše države, savjetuje se postavljanje zastave upravo tako da slijedi izgled trokuta, što je pojednostavljeni izgled BiH.

S druge strane, veksilološka pravila (veksilologija - nauka o zastavama) preporučuju da se zastava u vertikalnom položaju postavlja u maniru zaokreta horizontalne verzije za 90 stepeni u smjeru kazaljke na satu, što u slučaju zastave BiH uzrokuje konfuziju jer tada trougao kao centralni simbol mijenja položaj.

Pored ove nedoumice, svjedoci smo da se iz godine u godinu zastave BiH kako na privatnim poslovnim objektima, tako i na državnim institucijama postavljaju potpuno naopako, sa trokutom "naglavačke".

U mnogim zemljama naopako okrenuta zastava predstavlja znak opasnosti i poziv u pomoć. Isticanje zastave naopako se u nekim zemljama smatra uvredljivim te je taj čin kažnjiv zakonom, a predstavlja i međunarodni znak za nevolju.

Ipak, dok se postavljanje zastave u BiH ne definira zakonom, svako postavljanje zastave smatra se ispravnim.