|

Šta je donio sedmi Kongres SDA: Mostar ispod crte, Mehmedović u ofsajdu i "radikalna" deklaracija

Šta je donio sedmi Kongres SDA: Mostar ispod crte, Mehmedović u ofsajdu i "radikalna" deklaracija
149
I. Č.
14.9.2019. u 22:21
211
komentara
149

dijeljenja
Šta je donio sedmi Kongres SDA: Mostar ispod crte, Mehmedović u ofsajdu i "radikalna" deklaracija Foto: D.Ć./Klix.ba
Kongres Stranke demokratske akcije (SDA), sedmi po redu, ozvaničio je očekivani izbor starog-novog predsjednika Bakira Izetbegovića i izbor manje-više očekivanih kandidata za potpredsjednike najveće bošnjačke stranke.
Sada ih je ukupno devet: Adil Osmanović, Melika Mahmutbegović, Edin Ramić, Šemsudin Dedić, Šefik Džaferović, Mirsad Zaimović, Safet Softić, Denis Zvizdić i Asim Sarajlić.

Iako se gledalo na to da bude regionalne zastupljenosti, bode u oči da nema predstavnika iz Mostara odnosno iz Hercegovine. Prvi ispod crte je na listi osvojenih glasova među potpredsjednicima bio Mostarac Šerif Špago.

Ipak, najveći razlog za nezadovoljstvo trebalo bi da ima Šemsudin Mehmedović, budući da po svemu sudeći ostaje bez bilo kakve funkcije.

Mehmedović je, naime, otvoreno u pauzama zasjedanja Kongresa kritikovao deklaraciju stranke koju je nazvao radikalnom.

Programska deklaracija izazvala je žestoke reakcije iz RS-a, a pogotovo predsjednika SNDS-a Milorada Dodika. Zanimljivo je da je Mehmedović, praktično već na poluvremenu napustio kongres ne sačekavši ishod brojanja glasova za potpredsjednike stranke.

Napravljen je pomak, poručio je stranački predsjednik Izetbegović, kada je riječ o koti za nebošnjake, ali se ipak nijedan takav nije našao na najvažnijim stranačkim pozicijama.

"To neće biti masovno, ali će biti znakovito", poentirao je predsjednik stranke u čijoj se programskoj deklaraciji navodi da će raditi na afirmaciji bosanskog identiteta.

Budući da je prvobitna namjera usvajanja novog statuta bila da se riješe lokalnih moćnika i ograniče utjecaj potpredsjednika, prva nezadovoljstva su isplivala upravo među njima. Javno se o tome, naravno, nije govorilo.

Broj mandata za predsjednika lokalnih odbora ograničen je na najviše tri uzastopna mandata, što znači da se će se retroaktivno odraziti na mandate naprimjer Šemsudina Mehmedovića, Nedžada Koldže ili Asima Kambera koji su duže na čelu lokalnih organizacija.

Glavnu odluku će ipak donijeti predsjednik stranke, koji ima pravo da im produži mandat.

Bilo bi preduhitreno donositi zaključke dok se ne prebroje glasovi za glavni, etički i nadzorni odbor stranke, što bi sutra moglo biti okončano.

Šira javnost, ipak, najveće zamjerke ima zbog toga što je na 7. Kongresu bio samo jedan kandidat za predsjednika SDA. Izetbegović tvrdi da je to zato što nije vladao gvozdenom rukom.
Prijavi grešku


Komentari (211)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...