Puževim koracima
11

Šta je do sada uradila radna grupa za prevenciju nasilja nad ženama: Sastala se samo jednom

I. M.
Nakon tragedije u Gradačcu sredinom augusta, koja je potresla našu zemlju, ali i region, organizovani su protesti na čelu kojih su bili politički lideri. Održani su hitni sastanci, svako ko je mogao oglasio se na društvenim mrežama, ali konkretnih promjena i dalje nema.

Ubistvo Nizame Hećimović u Gradačcu odjeknulo je i privuklo pažnju višedecenijskog problema koji se zanemaruje i trpa se u "privatna pitanja", a to je nasilje u porodici. Žrtvom nasilja u porodici najčešće budu žene i djeca.

Nakon ovog tragičnog slučaja protesti su održani u mnogim bh. gradovima, kao i u regiji, dok je u glavnom gradu naše zemlje protest protiv nasilja nad ženama predvodila je gradonačelnica Benjamina Karić.

Nekoliko sedmica nakon užasnog ubistva žene koje je ubica prenosio uživo na društvenoj mreži Instagram, pokrenule su se i institucije. Održani su hitni sastanci, a jedan od rezultata kojima su se naširoko hvalili političari bilo je formiranje radne grupe koja bi trebala raditi na izradi analize, unaprjeđenja, kao i dosljednije primjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici.

Podsjećamo, tragedija u Gradačcu se dogodila 11. augusta ove godine. U narednim danima uslijedila je dženaza ubijenoj Nizami Hećimović, Dan žalosti na teritoriji Federacije BiH i Republike Srpske. Data su brojna obećanja, a među njima je i obećanje premijera Federacije BiH Nermina Nikšića koji je poručio da će "uraditi sve da se ovakve tragedije spriječe".

Krajem augusta, političari iz Federacije BiH su se pohvalili uspješnim radom i inicijativama na osnovu kojih je formirana radna grupa za prevenciju nasilja.

Nakon toga ova tema je otišla u drugi plan. Sve dok se nije desilo još jedno ubistvo. Tačnije 13. novembra užasno ubistvo žene iz mržnje dogodilo se u Sarajevu, u glavnom gradu gdje su političari bili najglasniji. Ponovo reakcije na društvenim mrežama, ponovo osuda nasilja nad ženama, ponovo su svi "užasnuti" i naravno, nova obećanja.

Tada smo pitali Federalno ministarstvo pravde, koje je formiralo radnu grupu šta je do sada urađeno i zašto u roku od više od dva mjeseca nisu izašli sa informacijama za javnost. Odgovor smo dobili mjesec dana nakon tragedije u Sarajevu.

Dana 20. septembra federalni ministar pravde Vedran Škobić održao je radni sastanak na temu analize i unaprjeđenja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, kao i dosljednije primjene istoga.

Sastanak se organizirao u saradnji sa Ujedinjenim narodima u BiH, na čelu sa rezidentnom koordinatoricom Ingrid Macdonald u svjetlu sve češćih i brutalnijih događaja nasilja u našoj zemlji, kao i brojnih inicijativa koje su pokrenuli predstavnici Vlade Federacije BiH, kao i nevladinih organizacija.

U zaključku nakon sastanka bilo je navedeno da se sve sugestije i primjedbe mogu poslati Ministarstvu u roku od 15 dana što je i urađeno. Nakon što su zaprimljeni svi prijedlozi (što se trebalo dogoditi do 5. oktobra), federalni ministar Vedran Škobić je sačinio radnu grupu za izradu analize, unaprjeđenja, kao i dosljednije primjene Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, u kojemu je dao rok za postupanje od 60 dana od dana imenovanja (dva mjeseca).

Prvi sastanak radne grupe je bio 14. i 15. novembra 2023. godine. Na radnom sastanku su razmatrani dostavljeni materijali i prijedlozi. Zaključeno je da se zakon treba uskladiti sa Istanbulskom konvencijom, saopćili su iz Ministarstva federalnog ministarstva pravde.

Nadalje, što se tiče sankcija za počinitelje nasilja, Federalno ministarstvo pravde zagovara pooštravanje sankcija za počinitelje nasilja u kaznenim postupcima. Također se razmatraju mogućnosti uvođenja kazne zatvora za prekršitelje mjera koje su određene kroz postupke koje provodi sud, a u cilju zaštite porodice od nasilja. Jedna o tema prvog sastanka je bila i ustroj i finansiranje sigurnih kuća, o čemu će se blisko surađivati s Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike, na iznalaženju najboljeg rješenja.

Dakle, s obzirom da nije poznat konkretan datum kada je formirana radna grupa te od kojeg datuma se broji tih 60 dana koje ona ima, ne možemo znati kada se mogu očekivati rezultati. A uzimajući u obzir da svi prijedlozi i primjedbe poslane do 5. oktobra, možemo pretpostaviti da se rok od dva mjeseca privodi kraju.

O tome šta je urađeno u posljednjih mjesec dana i šta će biti konačan rezultat rada radne grupe Ministarstvo nije informisalo.