|

Šta je cilj sjednice na kojoj Tegeltija bez ANP-a neće biti imenovan: Alibi za kršenje sporazuma

Šta je cilj sjednice na kojoj Tegeltija bez ANP-a neće biti imenovan: Alibi za kršenje sporazuma
96
S. Hambo
23.8.2019. u 20:10
110
komentara
96

dijeljenja
Šta je cilj sjednice na kojoj Tegeltija bez ANP-a neće biti imenovan: Alibi za kršenje sporazuma Foto: D. S./Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je zatražio, a predsjedavajući te institucije Željko Komšić zakazao vanrednu sjednicu na kojoj će se 27. augusta raspravljati i glasati o mandataru za predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije. Stavovi članova Predsjedništva ostaju isti, pa se nameće pitanje šta je cilj forsiranja sjednice.
Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović za Klix.ba je potvrdio, kao i Željko Komšić, da neće podržati imenovanje Zorana Tegeltije bez usvajanja i slanja prvog Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.S druge strane Milorad Dodik jasno poručuje da nema namjeru podržati ANP. Reklo bi se ista meta, isto odstojanje u Predsjedništvu. Ipak, zašto Dodik forsira zakazivanje sjednice ukoliko već zna ili sluti njen ishod.

Odgovor bi se mogao kriti u traženju alibija za krivca evidentnog kršenja sporazuma koji će neminovno uslijediti nakon 5. septembra, kada ističe rok za imenovanje mandatara za predsjedavajućeg Vijeće ministara i generalno za formiranje vlasti potpisanog između SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Naime, Tegeltija je dobio "zeleno svjetlo" Centralne izborne komisije, Državne agencije za istrage i zaštitu te Obavještajno-sigurnosne agencije da nema zakonskih smetnji koje bi mogle utjecati na njegovo imenovanje.

Dodik tu činjenicu očito želi iskoristiti i krivicu za kršenje sporazuma prebaciti na lidera SDA Bakira Izetbegovića. Tako će predsjedniku SNSD-a nakon izvjesnog odbijanja Tegeltijinog imenovan preostati da sačeka 5. septembar i zvanično proglasi sporazum kao propao pokušaj.

U ovom trenutku, tačka 3 sporazuma, koja naglašava poštovanje Ustava i zakona i nastavak integrativnih procesa za Dodika ništa ne znači.

Eventualnim odbijanjem imenovanja Tegeltije on više neće ni biti u opticaju za mandatara. To je za Klix.ba prokomentarisao i Željko Komšić, koji je kazao da bi bilo smiješno da Tegeltija ponovo bude kandidat za mandatara nakon što jednom ne prođe na glasanju.

Stoga je simptomatično zbog čega Dodik forsira održavanje sjednice Predsjedništva, ukoliko je izvjestan njen ishod.

Komšić ističe d aje sada upitno ko u RS-u uopće donosi odluke.

"Ko zna ko se tu više pita, koliko se Dodik pita i kakva će politika dolaziti iz RS-a", kazao nam je Komšić.
Prijavi grešku


Komentari (110)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...