Bez saglasnosti
54

Šta je bh. liderima i dalje sporno u Zakonu o sudu? Osim lokacije, veliki problem su nadležnosti

A. Ku.
Elmedin Konaković i Staša Košarac (Foto: Klix.ba)
Elmedin Konaković i Staša Košarac (Foto: Klix.ba)
Vladajuća koalicija još nije uspjela naći rješenje za tekst Zakonu o sudu BiH te je Nacrt ovog zakona skinut s dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara BiH. Dva su ključna razilaženja - pitanje nadležnosti i sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH.
Ministar vanjskih poslova i lider Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković je potvrdio da nema političke saglasnosti.

Kazao je da se "vrlo detaljno i precizno" traži da se nadležnosti suda ne diraju, da ne mogu biti ništa manje i da ostanu u najmanju ruku barem jednake.

"Muku mučimo sa tim zakonom koji je vrlo važan evropski zakon. Nadam se da ćemo nakon da sretnog epiloga u Briselu, biti u prilici da malo relaksiranije pričamo i o nekim težim temama, pa i o ovom zakonu i da ga napokon dovedemo do kraja", kazao je Konaković.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD) ističe da sjedište Apelacionog odjela treba biti što dalje od Sarajeva.

On je optužio partnere iz, kako je naglasio, jednog dijela FBiH da nemaju političke hrabrosti da shvate da entitet Republika Srpska ima kredibilan zahtjev da sjedište Apelacionog odjeljenja Suda BiH bude u Banjoj Luci.

SNSD, kako je rekao, neće prihvatiti rješenje koje će prolongirati donošenje neke odluke. Pod tim je mislio na prijedloge pojedinih članova radne grupe koja radi na izradi teksta Zakona da se o sjedištu ovog odjeljenja raspravlja godinu dana nakon usvajanja zakona.

Međutim, ono što je važnije, otvoreni problem predstavlja i pitanje nadležnosti. Novim Nacrtom se nastoji smanjiti i ograničiti nadležnost državnog suda.

To znači da Sud BiH ne bi mogao preuzimati predmete iz nadležnosti entiteta, odnosno one krivične predmete gdje se izvršenje djela dogodilo samo na području jednog entiteta.

"To pitanje nadležnosti će biti aktuelno i nećemo dozvoliti da se bilo kakvim tumačenjima bilo kojeg pojedinca, pod plaštom ne znam kakvog puta, donese odluka koja će štetiti poziciji Republike Srpske u svakom smislu", naglasio je Košarac.

Košarac je kazao još da se u razgovorima to pitanje pokušalo precizno definisati nekoliko puta, ali da se nailazi na otpor. Pozvao je ministra pravde Davora Bunozu da inkorporira jasniju definiciju o nadležnostima od trenutnog rješenja.