Videoanketa
64

Šta građani Sarajeva, Mostara, Zenice i Tuzle misle o 1. maju: Vrijeme za bunt ili roštilj

Klix.ba
Veliki broj građana Bosni i Hercegovine smatra da se Prvi maj, Međunarodni praznik rada treba dostojanstveno obilježiti. Ekipa portala Klix.ba izašla je na ulice Sarajeva, Mostara, Zenice i Tuzle i saznala šta oni zapravo misle o Prvom maju, je li vrijeme za bunt ili odmor uz roštilj.

U našem glavnom gradu građani su podijeljenog mišljenja kada je proslava ovog praznika u pitanju. I dok jedni tvrde kako ima razloga za slavlje, neki su ipak za bunt građana zbog ekonomske i političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Građani Sarajeva kažu kako je Prvi maj odličan praznik za prisjećanje nekih starih i boljih vremena, te da sada nažalost nemaju što slaviti osim slobodnih dana.

Na jugu države, u Mostaru, građani su sličnog mišljenja. Tvrde kako bi se penzioneri i radnici trebali pobuniti jer radnici nemaju nikakvih prava, te tvrde kako živimo u sistemu robovlasništva.

"Prvi maj je praznik rada i trebalo bi ga dostojanstveno proslaviti, a svakako ima potrebe i za bunt jer stvarno mnogi ljudi u ovoj državi su na granici socijale, znači ne mogu da žive od svoje zarade i svojih penzija", kazala je jedna građanka Mostara.

U Zenici su stava da bi građani trebali umjesto slavlja izaći na ulice i izboriti se za svoja prava.

"Radnici za Prvi maj trebaju da izađu i da se bore za svoja prava. Da imaju bar jedan slobodan dan. I ja sam u Titinoj državi radio u trgovini i imali smo slobodno dva dana. Ko je htio raditi bilo mu je dodatno plaćeno", rekao je jedan građanin Zenice.

U Tuzli ima onih koji vjeruju da Prvi maj, Praznik rada ipak treba proslaviti, no da ima razloga za bunt ima, samo što vjeruju kako taj bunt nema ko da digne.