Provjerili smo
29

Šta Europol znači za sigurnost BiH i EU i koliko je to važno za naš evropski put

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock (Foto: D. S./Klix.ba)
Ilustracija: Shutterstock (Foto: D. S./Klix.ba)
Bosna i Hercegovina je u junu ove godine uspostavila punu saradnju sa Europolom (Agencijom Evropske unije za saradnju u provođenju zakona) otvaranjem novih prostorija Nacionalne/Zajedničke kontakt tačke u zgradi institucija Bosne i Hercegovine.

Ovo je važna prekretnica za BiH koja omogućava direktnu saradnju Europola i svih agencija za provođenje zakona u našoj državi, kao i raspoređivanje bh. oficira za vezu u Europolu u Hagu.

O tome kako funkcioniše za Klix.ba je govorio ministar sigurnosti BIH Nenad Nešić.

"Nakon 10 godina pregovranja, možda čak i više, mi smo uspjeli da uspostavimo zajedničku kontakt tačku koja se nalazi u Ministarstvu sigurnosti BiH. Sve informacije iz Europola dolaze u tu zajedničku kontakt tačku, a onda oni nakon toga preraspoređuju materijale koje smo dobili u odnosu na nadležnost policijske agencije. U SIPA-u ide ono za šta su oni nadležni, u MUP RS-a ide ono što je za njih, FUP-u, kantonalnim policijama itd. Dakle, podatke iz Europola dobijaju nadležne policijske agencije", rekao je.

On je istakao da BiH danas ima potpunu saradnju s Europolom što znači i pristup informacijama.

"Nema skeptičnosti prema nama, da li da nam određenu informaciju dostave ili ne. Sve što se tiče BiH, što može ugroziti BiH, ali što BiH može pomoći, te informacije će biti dostupne istražnim organima", dodao je.

Europol danas u BiH ima kontakt tačku gdje proslijeđuje informacije. Sigurnost je najbitniji segment u Evropskoj uniji jer ako nema sigurnosti nema ni dovoljno uslova za ekonomski razvoj.

"Dobijamo pomoć EU koji omogućavaju da naše policijske agencije budu što bolje opremljene i obučene za izvršavanje najsloženijih zadataka", ističe Nešić.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (Foto: I. Š./Klix.ba)

Svime ovim se uveliko doprinosi naporima Bosne i Hercegovine u jačanju prevencije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta Evropske unije na putu Bosne i Hercegovine ka EU.

Ovo je veliki korak u jačanju zajedničke sigurnosti Bosne i Hercegovine i Evropske unije koja je kontinuirano zagovarala i podržavala operacionalizaciju Kontakt tačke, uključujući pomoć u izradi pravilnika o radu, renoviranje novih prostorija i doniranje opreme neophodne za njen rad.

Pravilnikom su utvrđeni način rada rada, obaveze i odgovornosti Zajedničke kontakt tačke, prava i obaveze nadležnih organa za provođenje zakona u BiH te druge procedure od značaja za uspostavljanje sistema saradnje i razmjene informacija između nadležnih organa u BiH i EUROPOL-a.

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler (Foto: D. S./Klix.ba)
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler (Foto: D. S./Klix.ba)

Šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler je prilikom zvaničnog uspostavljanja saradnje istakao zadovoljstvo što je BiH napravila korak bliže punoj saradnji sa Europolom.

"Kriminal se ne zaustavlja na granicama te je prekogranična saradnja u provedbi zakona ključna za sigurnost i zaštitu građana širom Evrope. Kao zemlja kandidat za članstvo u EU, od BiH se očekuje da pokaže kredibilne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Sattler.

On ističe da će punom implementacijom Sporazuma o saradnji sa Europolom, a kasnije i potpisivanje sporazuma o EUROJUST-u i FRONTEX-u, Bosna i Hercegovina u potpunosti početi koristiti evropske instrumente za jačanje borbe protiv teških oblika kriminala, što će biti korisno i za građane BiH i EU, ali i biti korak naprijed na putu ka EU.