|

Šta donosi program manifestacija koji je usvojilo Gradsko vijeće Sarajeva

Šta donosi program manifestacija koji je usvojilo Gradsko vijeće Sarajeva
5
A. D.
30.10.2019. u 14:08
10
komentara
5

dijeljenja
Šta donosi program manifestacija koji je usvojilo Gradsko vijeće Sarajeva Foto: I. Š./Klix.ba
Gradski vijećnici danas su na prijedlog gradonačelnika Abdulaha Skake prihvatili Program prigodnih manifestacija, kojima će se od iduće godine 5. april zvanično obilježavati kao Dan početka opsade Sarajeva 1992.-1995. godine.
Programom su predviđeni brojni kulturni, memorativni, naučni i drugi sadržaji, kako bi se dostojanstveno i primjereno tog datuma iskazalo poštovanje prema Sarajevu, gradu koji je doživio najdužu opsadu u modernoj evropskoj historiji, dugu puna 44 mjeseca.

Pored centralne manifestacije koja će činiti okosnicu ovog simboličnog i važnog događaja, kao i odavanja počasti svim stradalim u odbrani Sarajeva, planirano je održavanje naučnog skupa, izložbi, videoprojekcija o imenima svih stradalih civila i djece te videozapisa o važnim događajima tokom opsade grada.

"Kao gradonačelnik i stanovnik Sarajeva, ponosan sam na ovu gradsku administraciju i Gradsko vijeće koji su, moram reći, za razliku od prethodnih gradskih vlasti, donijeli odluke ključne za višestoljetnu historiju postojanja ovog grada. Uz višestruko simbolični 6. april – Dan grada Sarajeva, utvrdili smo 1. februar kao Dan osnivanja Grada i 5. april kao Dan opsade Sarajeva", rekao je tim povodom gradonačelnik Skaka.

Obilježavanje jednog od najtežih poglavlja u historiji Sarajeva je naša obaveza i odgovornost prema svim žrtvama, preživjelima, a pogotovo prema mladim ljudima, koje trebamo ohrabriti i odgajati s novom pozitivnom sviješću, univerzalnim vrijednostima i novim otvorenim perspektivama.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...