Federacija BiH
40

Šta donosi novi tekst Zakona o radu? Naknade za odsustvo ne mogu biti manje od minimalne plaće

I. Č.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Izmjene i dopune teksta Zakona o radu FBiH, na kojima Vlada FBiH radi otkako je zbog pandemije koronavirusa proglašeno stanje nesreće, trebalo bi da na sutrašnjoj sjednici budu usaglašene, a Klix.ba donosi najvažnije detalje novog teksta nacrta.
Kako saznajemo iz izvora u Vladi Federacije BiH, novim tekstom izmjena i dopuna se odustalo od takozvanog "instituta čekanja" koji omogućava poslodavcu da jednostranom odlukom radnika uputi na čekanje, ali će doći do izmjena postojećeg Člana 81. Zakona o radu Federacije BiH koji tretira "naknade plaće" za odsustvo.

Radnik prema tom članu važećeg zakona ima pravo na naknadu plaće za period odsustvovanja s posla iz opravdanih razloga predviđenih zakonom, propisom kantona, kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu (godišnji odmor, privremena spriječenost za rad, porođajno odsustvo, plaćeno odsustvo i sl.).

Važeći Zakon o radu FBiH
Važeći Zakon o radu FBiH

Važeći Zakon o radu FBiH prepoznavao je svojevrstan institut čekanja pa su poslodavci za vrijeme pandemije koronavirusa zloupotrebljavali Član 81. određujući svojevoljno iznos plaće radnicima koji je nerijetko iznosio 20 ili 30 posto od ukupne plaće. Radni odnos se nije prekidao.

Stav Vlade FBiH je, kako saznajemo, da naknada plaće u novim izmjenama i dopunama ne može biti manja od minimalne plaće, što je predstavnicima vlasti u interesu zbog punjenja budžeta.

"Dopunjuje se postojeći Zakon o radu FBiH na način da se radnika može uputiti na prekid rada i u slučaju pandemije, ali u tom slučaju mu iznos plaće ne može biti manji od minimalne plaće", kazao nam je dobro upućen izvor iz Vlade FBiH.

Intencija je također da se, kao i u prvobitno predloženom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, poslodavcima omogući slanje radnika na godišnji odmor.

Trebalo bi da Vlada Federacije BiH na sutrašnjoj sjednici razmotri novu verziju teksta Nacrta zakona izmjena i dopuna Zakona o radu FBiH.