Velika odgovornost
48

Šta čeka novu vlast u Mostaru: Deponija Uborak, komunalni kriminal i vraćanje ugleda

G. Š.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Pred novom gradskom vlasti, koju je Mostar dobio nakon 12 godina, stoji velika odgovornosti i ogroman posao u rješavanju nagomilanih problema koji su se taložili godinama.

Pred njima je ogroman zadatak popravljanja kompletne slike grada na Neretvi, koji je postao prepoznatljiv kao grad zatrpan smećem, s mnoštvom ruševina, nelegalnom gradnjom, nesređenim saobraćajnicama i nacionalnim podjelama.

Novi vijećnici su kazali u više navrata kako je postignut konsenzus da se nagomilani problemi moraju rješavati što prije kako bi Mostar krenuo naprijed i bio poželjan za sve građane.

Među prvim problemima je rješavanje deponije Uborak, što je i novoizabrani gradonačelnik Mario Kordić jučer nakon položene zakletve u Gradskoj vijećnici rekao novinarima, a tokom izborne kampanje su brojni vijećnici potpisali za svoj primarni zadatak.

Pored toga pred novim mostarskim vijećnicima je obračun s kriminalom u sferi komunalija, što je godinama naglašavala organizacija "Pravo na grad" i što tužilaštvo još uvijek istražuje.

U nizu nagomilanih problema pred novom vlasti je i vraćanje povjerenja međunarodnih donatora nakon što je zbog milionskog projekta kolektora Mostar dobio negativne reperkusije od švedskog ambasadora koji uprkos traženju nije dobio uvid u transparentno trošenje novca.

Uz sve navedeno jedan od gorućih problema je i Aerodrom Mostar, koji je među najgorim u Evropi upkos povoljnom prirodnom okruženju, te pored konstantnog ulaganja nikako ne kreće naprijed i stalno je na rubu propasti.

Tu su i nezavršeni projekti među kojima je sportska dvorana koja se gradi 30 godina.

Sve navedeno je itekako povezano s privredom i turizmom, koji su na koljenima već odavno, te činjenicom da investitori zbog nepovjerenja, loše političke i ekonomske situacije nemaju interes za ulaganje.

Uz navedene probleme, koji su samo dio rezultata nefunkcionalne vlasti, ne treba izostaviti ni apatiju među građanima koji su nezadovoljni radom gradske administracije. Sa zebnjom sada iščekuju svaki potez novoizabrane vlasti u nadi da će Mostar krenuti naprijed i postati mjesto ugodno za življenje.