BiH
0

Šta će "šestorka" dogovoriti sutra u Širokom Brijegu?

Sarajevo-x.com
Nakon brojnih susreta lidera vladajućih stranaka, popularne "šestorke“, postignut je dogovor o Akcionom planu za reformu policije i potpisana je Mostarska deklaracija. Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990., pozvao je na još jedno "okupljanje“ na kojem bi se trebalo govoriti o ustavnim promjenama.

Mostarska deklaracija i Akcioni plan za implementaciju reforme policije dokumenti su koji su rezultirali višesatnim druženjem predstavnika bh. vlasti. Praksa sastanaka "šestorke“ odvija se tako što svaki put jedan od predsjednika određene stranke pozove, a ostali dođu u neki od hotela u Sarajevu, Mostaru ili pak Laktašima. Onda se satima pregovara da bi na kraju potpisali dokumente koji većina građana uopće ne razumije i koje niko i ne zna baš najbolje protumačiti.

Svi sastanci se održavaju s ciljem nastavka pregovora o procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji. Pošto uvjeti Evropske unije neće tek tako nestati, BiH i njeni politički predstavnici moraju uložiti maksimalne napore kako bi ispunili iste i kako bi BiH konačno postala članica EU.

Na sutrašnjem sastanku u Širokom Brijegu učestvuju predstavnici HDZ-a 1990., HDZ-a BiH, SDA. SBiH i SNSD-a, a trebalo bi se govoriti o ustavnim promjenama. Liderima će se pridružiti i visoki predstavnik Miroslav Lajčak. Ovoga puta "šestorka“ neće biti u punom sastavu jer je Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a, odlučio da zbog nedefiniranog statusa ove stranke u skupštinskoj većini neće učestvovati u razgovorima o reformi Ustava BiH.

Svaki učesnik sutrašnjeg sastanka predstavit će svoju viziju o budućem uređenju BiH. Predsjednik SNSD-a i ujedno premijer RS-a Milorad Dodik kazao je da će o promjeni Ustava razgovarati isključivo ako se sjedište Centralne banke premjesti u Banja Luku. Njegov zahtjev za premještanje sjedišta CB više liči na ucjenu jer je kazao ukoliko se njegovom prohtjevu ne udovolji, on jednostavno neće razgovarati o ustavnim promjenama.

Međutim, Dodik se nije zaustavio na ovome. On također želi da se u novom ustavu ugradi mogućnost samoopredjeljenja i otcjepljenja. Iako mu je visoki predstavnik Miroslav Lajčak jasno kazao da od toga nema ništa, Dodik je uvjeren da to može tako pa čak kaže da je to "vrhunski princip Povelje Ujedinjenih nacija promoviran još prilikom njene izrade i predstavlja ubičajen stav u mnogim zemljama UN-a koje su složenog karaktera".

On tvrdi da SNSD samo želi da u budućnosti to isto pravo iz Povelje UN-a, koje je priznato i primjenjuje se širom svijeta, te ugrađeno u mnoge ustave svijeta, "ugradi kao mogućnost za neku eventualnu budućnost" i u bh. ustav.

Ono što je žalosno u svemu ovome, u državi kakva je BiH, ovaj Dodikov zahtjev možda i prođe.

No, sutra će predstavnici bh. naroda još jedanput sjesti oko zajedničkog stola i pregovarati o budućnosti naše države.