Rješenje ima Ustavni sud
84

Šta će se sada dešavati sa spornim Zakonom o imovini RS-a: Bošnjaci nemaju snagu da ga zaustave

S. Š. U.
Sjednica Vijeća naroda RS-a vjerovatno će biti održana 24. januara
Sjednica Vijeća naroda RS-a vjerovatno će biti održana 24. januara
Pitanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa usvajanjem neustavnog zakona o imovini RS-a bit će razmatrano krajem januara na sjednici Vijeća naroda tog entiteta.
Kako je za Klix.ba potvrdila Srebrenka Golić (SNSD) predsjedavajuća Vijeća naroda RS-a, kolegij će danas razmatrati zakazivanje sjednice. Delegati u klubovima naroda navodno su se već dogovorili da taj datum bude 24. januar.

Poslije sazivanja sjednice Vijeća naroda, njegovi članovi će se izjasniti o vitalnom nacionalnom interesu, za što predstavnici Bošnjaka smatraju da neće biti uspješno budući da je potrebno da glasa nadpolovična većina u svakom klubu kako bi zahtjev bio prihvaćen, a što ovaj zahtjev vjerovatno neće dobiti.

Nakon toga slijedi pokušaj da se problem riješi u zajedničkoj Komisiji Vijeća naroda i Narodne Skupštine Republike Srpske.

Tu se zahtjev vjerovatno neće uvažiti zbog SNSD-ove vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a koja je drugi put usvojila već osporen entitetski zakon o imovini.

Zahtjev se onda šalje na entitetski Ustavni sud koji takve zahtjeve najčešće odmah odbacuje, što je bio slučaj i sa prethodnim Zakonom o imovini RS-a i ne ulazi u meritum.

Stoga će sredinom godine, državni Ustavni sud ponovno morati odlučivati o onome o čemu je već sve rekao, a to je ko je jedini titular državne imovine.