Dodik, Tihić i Čović skeptični
0

Šta će donijeti nova sjednica PIC-a ?

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Premijer Republike Srpske, Milorad Dodik smatra da predstojeća sjednica Savjeta za implementaciju mira u BiH neće donijeti ništa novo i ponovio da unutrašnji politički dijalog i dogovor u BiH nemaju alternativu.

Dodik je rekao Srni da očekivanja bošnjačkih političara da će neko nametnuti određena rješenja sa strane nisu dobra ni za prudski proces ni za BiH.

Komentarišući skepsu predsjednika SDA Sulejmana Tihića i Stranke za BiH Harisa Silajdžića u budućnost prudskog procesa, Dodik je rekao da "ako je to njihov pristup, onda to znači da oni očekuju da neko sa strane nametne određene stvari''.

''Međutim, to nije dobro ni za prudski proces ni za BiH, koju oni navodno toliko vole'', rekao je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović smatra da na predstojećem sastanku PIC-a u Sarajevu neće biti, kako je rekao, novih momenata.

''Gospodin Dodik i ja pokušavamo da napravimo novi ton oko Pruda, jer mislimo da to treba da bude osnova svih naših daljih razgovora. Vidjećemo koliko ćemo naći kolega koji su zainteresovani za to, ali mislim da će ih biti dovoljno'', rekao je Čović Srni.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da od sjednice Savjeta za implementaciju mira ne očekuje ništa posebno i dodao da ne vjeruje da će PIC biti zadovoljan stanjem u BiH.

"U odnosu na prošlu sjednicu, stanje je nešto i gore nego što je bilo. Da li će PIC usvojiti neke zaključke kojima će tražiti da nešto urade domaći političari ili će to zatražiti preko visokog predstavnika, ostaje da se vidi'', rekao je Tihić Srni.

On je ponovio da politički lideri BiH moraju da razgovaraju i vode otvoreni dijalog kako bi došli do određenih rješenja i dodao da dijalog ne smije biti prekinut bez obzira na sve političke razlike koje, kako je naveo, postoje između njega i Dodika, pa čak i Čovića ili nekog drugog političara u BiH.

''Ja sam za politiku korak po korak, jer u BiH ima mnogo otvorenih pitanja koja se ne mogu riješiti odjednom'', rekao je Tihić i dodao da bi želio da ''prudska trojka'' preraste u ''prudsku šestorku'', pa čak i neki veći broj.

Sjednica Savjeta za implementaciju mira zakazana je za sutra i prekosutra u Sarajevu.