BiH
14

Šta će biti sa Villom Braun, bivšim sjedištem Ambasade SAD-a u Sarajevu

FENA
Ulica Alipašina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ulica Alipašina (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH predložit će novoj Federalnoj vladi rješenje za zgradu u Alipašinoj ulici, koju je nekada koristila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH, i to više u smislu iskorištenja lokacije i parcele, a manje zgrade kao korisnih kvadrata - izjavio je za Agenciju FENA Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Prije rata zgrada u Alipašinoj 45 ili Villa Braun nosila je naziv Klub delegata i služila je, podsjeća Korać, u punom smislu svog naziva kao ugostiteljsko rezidencijalni objekt na dispoziciji organima vlasti tadašnje Republike BiH.

"Objekat je zadržao gotovo originalnu strukturu i raspored prostora iz tog vremena. Ambasada SAD-a koja je koristila objekat do januara 2011. godine nije vršila gotovo nikakve preinake u prostoru osim postavljanja sigurnosnih blindiranih stakala na vanjskim otvorima", istakao je Korać.

Zgrada je, kako kaže, i sada u očuvanom stanju, te smatra da osim potrebe za tekućim održavanjem u smislu krečenja, čišćenja te mjestimičnog otklanjanja vlage u podrumskim prostorima ne zahtijeva znatnija investiciona ulaganja radi privođenja izvornoj, rezidencijalno-ugostiteljskoj namjeni.

Klub delegata je uknjižen u zemljišnim knjigama kao imovina Republike Bosne i Hercegovine, a trenutni korisnik je Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH, koja je, ističe Korać, u više navrata pokušavala "useliti" neke od federalnih budžetskih korisnika koji nemaju odgovarajući i trajni smještaj.

Tako su prostor obišli i Federalna uprava za inspekcijske poslove, Federalno pravobraniteljstvo, Uredi predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, te Federalno ministarstvo pravde.

"Vlada Federacije je koncem ljeta donijela odluku o zakupu uredskog prostora za potrebe smještaja ureda predsjednika i potpredsjednika FBiH i Federalnog pravobraniteljstva u zgradi Privredne banke Sarajevo u Alipašinoj ulici, i taj se prostor upravo ovih dana treba renovirati u tu svrhu. Naravno, u aranžmanu i o trošku zakupodavca", kazao je Korać.

S obzirom na to da dovođenje interijera zgrade Kluba delegata u funkcionalan uredski prostor zahtijeva nemala sredstva, navodi da niko od ponuđenih korisnika nije bio spreman upustiti se u takvu akviziciju.

"Kuća se trenutno koristi selektivno, kao privremeni arhivski i magacinski prostor", istakao je Korać.

Nakon iseljenja federalnih organa iz zgrade Predsjedništva BiH, Služba koristi pojedine dijelove za svoje potrebe do nekog konačnog privođenja namjeni.

"Dvorište ispred objekta se koristi kao parking za potrebe federalnih organa uprave i nekih javnih preduzeća. U tom smislu, Služba će Vladi Federacije BiH predložiti rješenje, više u smislu iskorištenja lokacije i parcele a manje zgrade kao korisnih kvadrata", izjavio je Korać.

U svojim izvještajima od 2008. godine pa do danas, Federalni ured za reviziju je osporavao ulaganja koja je Služba po osnovu odluka Vlade FBiH vršila u objektima s istim karakterom vlasništva kao ulaganja u tuđu imovinu, kao npr. ulaganja u zgradu Geodetskog zavoda, ulaganja u veliku salu u zgradi Parlamenta FBiH, u Dom odmora u Trpnju...

"Sve su to objekti s državom kao titularom vlasništva, tako da bi se i eventualna ulaganja u zgradu Kluba delegata zasigurno od Ureda za reviziju tumačilo kao neovlašteno i nezakonito ulaganje budžetskih sredstava", kazao je u razgovoru za Fenu Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.