Angažirana inspekcija
26

Šta će biti s pozicijom Damira Šagolja i Danisa Tanovića na ASU u Sarajevu

M. A.
Damir Šagolj i Danis Tanović (Foto: Klix.ba)
Damir Šagolj i Danis Tanović (Foto: Klix.ba)
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu nedavno je uputila dopis Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i Rektoratu Univerziteta u Sarajevu u kojem se traži poništavanje konkursa na kojima su primljeni profesor Danis Tanović i docent Damir Šagolj.

Proslavljeni bh. reditelj i dobitnik najprestižnije filmske nagrade Oscar Danis Tanović i fotograf Damir Šagolj, dobitnik Pulitzerove nagrade, primljeni su na ASU, kako su ocijenili kantonalni inspektori, sa nepotpunom dokumentacijom.

Kompletnu priču o nelegitimnosti izbora Tanovića i Šagolja u akademska zvanja pokrenuo je njihov kolega Ahmed Imamović, također reditelj, koji je eliminiran na konkursu na kojem se tražio profesor režije na navedenoj visokoškolskoj ustanovi, nakon čega se žalio na neregularnost izbora spomenutog dvojca. On se odlučio obratiti i rektoru Univerziteta u Sarajevu Rifatu Škrijelju otvorenim pismom u kojem navodi da je naša akademska realnost blizu okolnostima opisanim u Orwellovoj "Životinjskoj farmi".

Imamović se žalio na nepotpunu dokumentaciju Tanovića i Šagolja

"Kažete da bi Danis Tanović i Damir Šagolj mogli predavati na mnogo prestižnijim Univerzitetima i u tome se, eto, slažemo, ali prešućujete da nigdje drugdje ne bi mogli dobiti neko od nastavno-umjetničkih zvanja: docent, vanredni profesor ili redovni profesor, jer se za navedena zvanja mora imati propisani stepen visoke stručne spreme. Ali u ovom konkretnom tj. njihovom slučaju oni bi mogli i trebaju biti predavači sa zvanjem 'stručnjak iz prakse', kako to nalažu zakonski propisi i uvjeti koji nisu izmišljeni u Kantonu Sarajevo, nego su preuzeti kao bolonjski princip", stoji u pismu Ahmeda Imamovića upućenom Rifatu Škrijelju.

On dodaje da u ovom slučaju ima znatno više sumnjivih stvari te da nije riječ o pukom proceduralnom propustu. Ističe da u prijemu Tanovića i Šagolja ima elemenata krivičnog djela, odnosno da se dogodio svjestan čin zloupotrebe službenih položaja i nesavjesnog rada, izdavanja lažnih dokumenata, rješenja, potvrda i sl.

"Danis Tanović je dobitnik Oscara i nagrade Evropske filmske akademije, Počasnog doktorata UNSA, on je nosilac zvanja Viteza iz reda umjetnosti i književnosti Republike Francuske, te nebrojeno mnogo drugih nagrada i priznanja. Međutim, da li Danisa Tanovića sve to amnestira od primjene zakona i od činjenice da je pristao na krivotvoreno Uvjerenje o ekvivalenciji? Postavlja se logično pitanje: 'Zašto Danis Tanović ne predoči ekvivalenciju u visokoškolsku kvalifikaciju magistar sa svog matičnog Instituta u Belgiji na kome je stekao predbolonjski dokument (za koji je u svojoj izjavi rekao da je 2.000 kopalja iznad UNSA), a potom da navedeni dokument sudski prevodilac prevede na jedan od tri službena jezika u BiH i onda ga fino preda na priznavanje na UNSA", napisao je Imamović te je dodao: "Damir Šagolj je imenovan u zvanje docent, bez da je dostavio dokaz o završenom prvom ciklusu studija. Ono što je dostavio je potvrda ETF Istočno Sarajevo da je kandidat 1991. godine bio apsolvent Elektrotehnike na Odsjeku Automatika. Začuđuje činjenica da je Šagolj, koji je rođen 1971. godine, već s nepunih 20 godina apsolvent na petogodišnjem studiju, te i ako je sve ispite davao u roku, prostom matematičkom radnjom sabiranja, zaključuje se da je Elektrotehniku upisao u 15. godini života, a i da jeste tako (ipak je čudnovato), potvrda o statusu apsolventa koju je dostavio prilikom same konkursne procedure za izbor, nije ono što se tražilo predmetnim javnim oglasom, već je eksplicitno navedeno da su kandidati kao ispunjenje zakonskog uslova, dužni dostaviti diplomu o završenom prvom ciklusu studija, što predstavlja imperativnu normu prije svega".

Akademija i Univerzitet u Sarajevu uložili žalbu

Dekan ASU i istaknuti bh. reditelj Pjer Žalica u komentaru za Klix.ba na ovu situaciju kratko je kazao: "Naprosto mi je neprihvatljivo ulaziti u polemiku s takvim tvrdnjama. Ali, nije se čuditi, kod nas bi vjerovatno i Pabla Picassa proglasili nekompetentnim da predaje na Akademiji likovnih umjetnosti".

S druge strane, rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj rekao je za Klix.ba da je izbor Danisa Tanovića i Damira Šagolja na Akademiju scenskih umjetnosti obavljen putem javnog konkursa na način na koji se biraju članovi akademskog osoblja i u tom pogledu je ASU, kao organizaciona jedinica Univerziteta, vodila kompletnu proceduru i proslijedila je odluku Senatu na usvajanje.

"Pošto imamo potpuno povjerenje u organe i tijela ASU, to je na Senatu prošlo bez ikakvih problema i nisu detektirane nikakve neregularnosti tako da smo ova dva zaslužna i ugledna čovjeka izabrali u nastavnička zvanja. Njihov izbor je propisan zakonom i ASU je u tom pogledu formirala kompetentne komisije za njihov izbor koje su pisale izvještaje na osnovu njihove dokumentacije te smo mi, kao Univerzitet, u finalu njih i izabrali", naveo je Škrijelj.

Rektor napominje da je iza toga dolazila kantonalna inspekcija koja je vršila usmjereni inspekcijski nadzor te su naložili ASU da poduzmu određene korake, ali je na ovu odluku ostavljena mogućnost žalbe tako da su se i ASU i Univerzitet u Sarajevu žalili Ministarstvu obrazovanja KS, drugostepenom organu zaduženom za praćenje zakonitosti rada na fakultetima.

"U iščekivanju odgovora Ministarstva obrazovanja KS ja, kao rektor, mogu reći da ako ono potvrdi nalaze inspekcije mi ćemo se povinovati i reagirat ćemo onako kako inspekcija kaže, tj. otklonit ćemo nedostatke proceduralne naravi ako ih je bilo. Tvrdnje koje iznosi njihov kolega Ahmed Imamović ja ne bih komentirao, on se i nama obraćao s pismima pošto je i on bio jedan od učesnika na konkursu, pa je zbog formalnih razloga, mislim neuredne dokumentacije, eliminiran. Ja kao rektor ne mogu reći da smo napravili bilo kakvu grešku dok se nadležno ministarstvo ne očituje. Kolega Imamović je trebao na jedan sasvim drugačiji način da postupi, ali on je odabrao pokušaj javnog kompromitiranja svojih kolega i mislim da to nije dobro. Ali, to je njegov postupak", zaključio je Škrijelj.