Veliki problemi u Krajini
147

Šta će biti s migrantima iz "Lipe": U "Biru" ne mogu, dio će se vratiti za Sarajevo ili Srbiju

E. M.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Načelnik Bihaća Šuhret Fazlić u razgovoru za Klix.ba komentarišući aktuelnu problematiku s migrantima u Bihaću je kazao da će uraditi sve kako bi imali obroke, ali i da od nadležnih očekuju konkretne aktivnosti.

Trenutna sigurnosna situacija u Bihaću je pod kontrolom, a u kampu Lipa se nalazi blizu 1.500 migranata koji pomoć u vidu obroka dobivaju od crvenog križa i nevladinih organizacija.

Fazlić kaže da se policija već tri godine bori s ovim problemom te da vjeruje da će stvari ostati pod kontrolom i u narednom periodu.

"Ja ne znam tačan broj migranata koji se nalazi kod Lipe, ali po broju podijeljenih obroka više ih je od hiljadu. Smješteni su u kontejnerima i šatorima koji su ostali, ali i koji su dodatno postavljeni. Mi preko Crvenog križa USK i Bihaća, kao i nevladinih organizacija i Pomozi.ba osiguravamo obroke za njih", kazao je Fazlić.

Dodao je da izmještanje migranata u kamp Bira u Bihaću ne dolazi u obzir zbog već poznatih razloga.

"U BiH ima stotine takvih lokacija kao što je Bira, a migrantska kriza ne može se smjestiti samo na području Bihaća. Bira ne dolazi u obzir. O tome koliko će ih još ući u BiH ili eventualno doći u Bihać ne ovisi od nas. Dio njih će se možda vratiti u Sarajevo, dio u Srbiju, a dio će ostati ovdje. Mi ćemo stvoriti uslove da te ljude hranimo, a od nadležnih očekujemo početak radova na Lipi čim prije", zaključio je Fazlić za Klix.ba.

Iz Crvenog križa u Bihaću koji snabdijevaju migrante s obrocima i potrepštinama u kampu Lipa su kazali da je situacija na izmaku kontrole zbog niskih temperatura i snijega.

"Situacija u onakvom kampu u kojem se nalaze migranti i uslovi na onoj nadmorskoj visini ne može biti pod kontrolom. Imamo pritisak koji se stvara svakog dana. Hladno je, došao nam je i snijeg, temperature su niže i to će utjecati na njihovo raspoloženje jer imaju jedan obrok dnevno. U narednom periodu ćemo vidjeti šta će se desiti", kazao je sekretar Crvenog križa Selma Midžić.

Kamp za migrante Lipa kod Bihaća prije nekoliko dana zapalili su migranti kao izraz nezadovoljstva, a veliki broj njih smješten je okolo kampa, dok je ih nekoliko stotina smješteno u jednom šatoru gdje imaju samo jedan obrok dnevno.