BiH
0

SSVOONK BiH: Stanje u visokom obrazovanju neodrživo

FENA
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) smatra da je stanje u visokom obrazovanju neodrživo i apelira na mlade ljude, asocijacije studenata, rektorsku konferenciju i vlast na svim nivoima da sa sindikatima iznađu rješenje.

"Ova situacija je pokazala dva lica naše vlasti. S jedne strane je principijelno istrajno i temeljito njegovanje principa neodgovornosti, a, s druge duboki antiintelektualizam naše vlasti", kazao je prof. Enes Osmančević na pres-konferenciji SSVOONK BiH-a posvećenoj zakonu o visokom obrazovanju i njegovim nedosljednostima i manjkavostima.

Učesnici pres-konferencije su podsjetili da je Parlamentarna skupština BiH 30. jula 2007. usvojila Okvirni zakon o visokom obrazovanju u BiH, koji je stupio na snagu 7. augusta iste godine te da je njime propisan niz normi. Naglašeno je da Okvirni zakon nije bio na nivou očekivanog, ali da se uspjehom smatra što ga je BiH dobila kao jedna od 45 država potpisnica Bolonjske deklaracije. Značajnim se smatra da je takav zakon propisao set normi koji je trebalo da važi odmah, set normi koji će važiti poslije šest mjeseci i set normi za čiju provedbu je određena godina dana.

"Stvari koje je trebalo odmah da se implementiraju nisu implementirane, a set normi koje je trebalo uskladiti do 7. februara nije usklađen", rečeno je.

Učesnici pres-konferencije, predsjednica SSVOONK-a BiH mr. Dženana Tanović-Hamzić, dopredsjednik SVOONK-a BiH doc. dr. Edin Delić i predsjednik Odbora SSVOONK-a BiH prof. dr. Merzuk Cacan ukazali su na činjenicu da je istekao rok od šest mjeseci i sada je situacija da ni kantonalne skupštine ni entiteti nisu proveli javnu raspravu s akademskom zajednicom i svim zainteresiranim subjektima i sindikatima, niti su usvojili kantonalne, odnosno entitetske zakone na nivou BiH u oblasti visokog obrazovanja.

Pokazalo se da imamo osim neozbiljnosti na državnom nivou apsolutnu neozbiljnost onih koji odlučuju u kantonalnim i entitetskim ministarstvima obrazovanja – stav je članova ovog sindikata.

Istaknuto je da je prošlo pet godina otkako je BiH potpisala da će provoditi reformu visokog obrazovanja u skladu s Bolonjskim principima da je do 2010. ostalo da se obavi kontrola kvaliteta i standardizira bh. visoko obrazovanje, da nisu kvalitetno riješeni statusi zaposlenika i studenata, niti kvaliteno tretirana pitanja privatnih fakulteta i finansiranja zbog čega su iz SSVOONK-a BiH već upućivana pisma, prosvjedi i amandmani u Parlamentarnu skupštinu BiH da bi se dao doprinos kvalitetu zakona koji će regulirati visoko obrazovanje.

Međutim, nisu naišli na očekivano razumijevanje, ali su ubjeđivani da će rok od šest mjeseci biti dovoljan da kantonalne skupštine, kantonalni univerziteti i entitet RS donesu zakone na tim nivoima, pa i statut, što se, naglašeno je danas, pokazalo nemogućom misijom.

"Naša vlast stvara haos, jer u tom haosu se jedino može sakriti nekompetentnost, nedobronamjernost i neznaje", kazao je Osmančević, dodajući da ova vlast ne želi stvarati perspektive mladim ljudima da realiziraju sve svoje mogućnosti.

Gomila je pitanja na univerzitetima koja se ne mogu riješiti a da se ne dovedu u koliziju ili s Okvirnim ili s kantonalnim zakonom – rečeno je.

Naglašeno je i da "kantonalne skupštine nisu donijele nove niti suspendirale postojeće zakone" i da "čak neke kantonalne vlade tvrde da kantonalni zakoni još važe dok se ne donesu drugi zakoni".

Sindikat smatra da je na sceni stanje potpunog pravnog haosa i neuređenosti. Zabrinut je što akademska zajednica ne reagira značajnije pa je pozvao one koji je trebalo da završe ovaj posao da se uključe u uvođenje univerziteta u legalan status, u skladu sa zakonom onakvim kakav jest.