BiH
0

SSVOONK BiH demantira Vladu Kantona Sarajevo

FENA
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONKBiH) demantirao je u subotu navode Vlade Kantona Sarajevo da je na vanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za Kanton Sarajevo od 2. jula dobila podršku sindikata za stavljanje na dnevni red skupštinske sjednice Prijedlog rebalansa budžeta KS za ovu godinu.
  • Potpuno je nekorektno i neprimjereno, u socijalnom dijalogu, da Vlada KS, po ko zna koji put, daje jednostrana saopćenja u kojima tvrdi da je dobila podršku za stavljanje na dnevni red Skupštine Prijedlog rebalansa budžeta, a time i sindikata putem naših predstavnika u Ekonomsko-socijalnom vijeću, za šta nemaju mandat, ističe se u saopćenju SSVOONK-a.

Navodi se kako je to potpuna dezinformacija i apsurd, jer "kako neko ko je u štrajku zbog nezakonitog djelovanja Vlade FBiH, može podržati isto takvo nezakonito djelovanje Vlade KS.

Oštro osuđujući ovakav potez Vlade KS, ovaj sindikat traži od Vlade da odmah iz svih procedura povuče Prijedlog rebalansa budžeta za 2009. godinu i objavi zvanični stav kantonalnog povjerenstva SSSBiH u vezi sa spomenutom sjednicom i provođenjem štrajka upozorenja.

Također, SSVOONK traži da se objavi njihov demanti, jer su njegovi članovi saopćenjem Kantonalne vlade dovedeni u zabludu i obmanuti.

Podsjećaju da su protiv, kako ocjenjuju, nezakonitog i neprimjerenog donošenja tzv. Interventnog zakona na nivou FBiH, na koji se Vlada KS "nezakonito poziva nudeći rebalans Skupštini KS", zbog čega ovaj sindikat najavljuje pokretanje krivične prijave.

Istovremeno, u ponedjeljak je zakazana i hitna panel diskusija na kojoj će zastupnici Skupštine KS biti "kvalitetno i blagovremeno informirani" o pokušaju Vlade, kako navode u SSVOONK-u, da zloupotrijebi Skupštinu i prisili je da nezakonito djeluje.