BiH
0

SSSBiH: U BiH na sceni najgrublji oblik socijalnog raslojavanja

FENA
Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) zatražio je da se u planovima vlada za narednu godinu predvidi jačanje socijalnog položaja radnika kroz povećanje nadnica za rad i pravednije vrednovanje rada.

Sindikat je od Vlade FBiH zatražio povećanje najniže plaće prema Općem kolektivnom ugovoru za najmanje 10 posto zbog rasta troškova života.

U raspravi o ekonomsko-socijalnom položaju radnika, Glavni odbor SSSBiH je danas na sjednici ocijenio da je ovaj položaj izuzetno težak, unatoč rastu bruto domaćeg proizvoda BiH na 4.969 maraka po stanovniku.

Na sceni je, smatra SSSBiH, najgrublji oblik socijalnog raslojavanja, jer najveći dio bruto domaćeg proizvoda pripada elitističkim krugovima koji žive od javnih prihoda, poreza i drugih dažbina koje se nemilice troše na funkcionerske i poslaničke plaće, naknade i dodatke.

Za to vrijeme radnici žive od svog rada i njihove porodice jedva preživljavaju. Na 674.000 zvanično zaposlenih, 518.000 radnika je bez posla, od čega u FBiH 371.000.

Svega 1,5 posto nezaposlenih, iako su izdavali doprinose dok su radili, primaju naknadu od zavoda za zapošljavanje sada kada su bez posla.

U SSSBiH smatraju da nije bolja situacija ni sa zaposlenim radnicima, posebno u proizvodnji. Dok je prosjek plaća u BiH već premašio 660 maraka, u prerađivačkoj industriji iznosi svega 495 maraka ili za 155 maraka je niži.

To također potvrđuje činjenicu da mnogo bolje žive oni koji troše, umjesto onih koji izdvajaju javne prihode, poreze i takse, saopćeno je iz SSSBiH.