Sindikat kao korektiv
0

SSSBiH, SDP, SDA,HSP i NSRzB potpisali Protokol o međusobnoj saradnji

FENA
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Ismet Bajramović, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDA Sulejman Tihić, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković i dopredsjednik HSP-a Žarko Popović potpisali su u Sarajevu Protokol o međusobnoj saradnji.

Protokol je osnova za budući dijalog između vlasti i sindikata, a potpisnici su, navedeno je u tekstu Protokola, obavezni raditi na partnerskim osnovama i u duhu socijalnog dijaloga.

"Došlo je vrijeme da se ne živi od visoke već od konkretne i korektne politike", kazao je Bajramović na konferenciji za medije.

Sastanak koji je prethodio potpisivanju Protokola učesnici su ocjenili konstruktivnim.

"Zadovoljan sam i zbog činjenice da je tokom sastanka ocjenjeno da naša Platforma nije u koliziji s ciljevima SSSBiH. Potpisani Protokol obavezuje naše ljude u vladama na dijalog sa sindikatima", rekao je Lagumdžija.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić istakao je da je SSSBiH dao i konstruktivne prijedloge, odnosno, dopune Platforme.

"Mi želimo da nam Sindikat bude ne samo partner već i korektiv", pojasnio je Tihić.

Sastanku koji je održan u sjedištu SSSBiH prisustvovali su predsjednici granskih sindikata, a razgovarano je, između ostalog i o poboljšanju radnih uvjeta, povećanju zaposlenosti i životnog standarda radnika.