BiH
0

SSP: Za prekobrojne iz Sarajeva nema mjesta u Luxembourgu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nakon brojnih nesporazuma oko prevođenja, pravno-jezične autorizacije i datuma potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a zatim i oko toga ko je trebalo da bude na čelu državne delegacije na otvaranju dijaloga o vizama, Evropska komisija i vlasti u Sarajevu se sada ne mogu usaglasiti ni o tome koliko bi funkcionera trebalo prisustvovati potpisivanju SSP-a 16. ovog mjeseca u Luxembourgu.

Prema dosadašnjim najavama iz Sarajeva, uz predsjedajućeg Vijeća ministara Nikolu Špirića, planira se dolazak čak desetostruko veće ekipe od kapaciteta koje u ovakvim situacijama planiraju Generalni sekretarijat EU-a i briselski uredi za međunarodne ugovore i protokol.

"Prema uobičajenoj proceduri, pravilima i dosadašnjoj praksi sa ostalim državama zapadnog Balkana s kojima su sporazumi već potpisani, državne delegacije su bile formatirane na najviše desetak osoba, uključujući i tehničko osoblje i osiguranje", navodi se u dokumentu Ureda za međunarodne ugovore koji je prezentiran evropskom dopisniku Radija Deutsche Welle.

U bh. slučaju, najavljuje se dolazak oko 60 predstavnika svakojakih struktura iz državne i entitetskih vlasti, a Evropska komisija nudi kompromisnu varijanstu od oko 25 članova delegacije, "koliki su i kapaciteti minidvorane u kojoj će SSP biti potpisan".

Sporazum o pridruživanju bi sa bh. strane trebalo da potpiše predsjedavjući Vijeća ministara, a ne članovi državnog predsjedništva na čemu se, prema informacijama iz Evropske komisije, navodno insistira.

Prema scenariju događaja koji su nadležni resori Evropske komisije već pripremili za 16. juni u Luxembourgu, samom činu potpisivanja SSP-a će moći prisustvovati jedino članovi Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara u svojstvu poptisnika, ministar vanjskih poslova i šef bh. Misije pri Evropskoj uniji, a za svečanim stolom bi sjedilo samo po tri predstavnika obiju potpisničkih delegacija.

Evropsku uniju će zastupati uobičajena trojka ovlaštena za potpisivanje ove vrste međunardonih ugovora: generalni sekretar Vijeća EU-a Javier Solana, slovenski šef diplomatije u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara EU-a Dimitrij Rupel i evropski povjerenik za proširenje, Olli Rehn. Sa bh. strane stola će biti predsjedavajući Predsjedništva Haris Silajdžić, predsjedavajući Vijeća ministara Nikola Špirić i ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj.

Neposredno uoči ceremonije potpisivanja SSP-a, koja bi trebalo da traje svega desetak minuta, predviđeno je davanje i vrlo kratkih, rutinskih izjava Dimitrija Rupela u ime EU-a, Ollija Rehna u ime Komisije i Javiera Solane u ime Vijeća Evropske unije, a sa bh. strane predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića i predsjedavajućeg VM-a Nikole Špirića.

Nakon svečanog stavljanja potpisa ostaje samo nekoliko minuta za čašu šapmanjca za koji će se pobrinuti Solana, a nakon toga i izlazak pred javnost – brojne novinare, kamermane, audiotehničare i druge poslenike transmisijske mašinerije preko koje se, kao i obično, realizira ona poznata istina da "sve ono što nije objavljeno – nije se ni dogodilo".