{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


SSP sa BiH na snazi od 1. jula

F
19.5.2008. u 17:21
0
0
SSP sa BiH na snazi od 1. jula
0
SSP sa BiH na snazi od 1. jula
Foto: AFP/File
Evropska unija je spremna da prema Bosni i Hercegovini učini privilegiju u odnosu na druge zemlje, stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju već za dvije sedmice od njegovog potpisivanja, koje će biti obavljeno 16. juna u Luxembourgu.
Ovo je za RDW u ponedjeljak potvrđeno i u slovenskom predsjedništvu Evropske unije i u diplomatskim izvorima bliskim Odboru stalnih predstavnika u Bruxellesu (Coreper).

“Da bi trgovinski dio Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju mogao početi s djelovanjem 1. jula, u Bruxellesu se očekuje vrlo jasna potvrda iz Sarajeva da su institucije vlasti u zemlji, na državnom nivou i na nivou entiteta, spremne preuzeti obaveze i provesti u djelo sve međusobne dogovore između EU i države Bosne i Hercegovine”, izjavili su isti izvori.

Na pitanje na koga se prvenstveno odnose briselska očekivanja, rečeno je da će Privremeni trgovinski sporazum biti primjenjiv “onog momenta kada za to budu spremni svi najvažniji organi vlasti u BiH – od Predsjedništva države, oba doma Parlamentarne skupštine, Vijeća ministara i svakog ministarstva pojedinačno, kako na nivou države tako i u Federaciji i Republici Srpskoj”.

Spremnost EU za prijevremeno aktiviranje trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju omogućila bi Bosni i Hercegovini da dva mjeseca prije uobičajene prakse počne koristiti povećane evropske pretpristupne fondove, da pristupi bescarinskoj trgovini za najveći dio roba i usluga, te da počne koristiti sve druge trgovinske povlastice iz ovog dijela Sporazuma, koji bi po pravilima Unije trebalo da stupi na snagu “prvog dana drugog mjeseca nakon potpisivanja”, što u konkretnom slučaju znači tek 1. augusta.

Na prvi pogled, nekoliko sedmica privilegije nije neka naročita dobit. Ali imajući u vidu da od 1. augusta evropska administracija tradicionalno odlazi na kolektivni godišnji odmor, te da se tokom prve polovine septembra počinje s pripremama najtežeg dijela jesenskih i zimskih aktivnosti evropskih institucija, moglo bi se dogoditi da operativno provođenje Trgovinskog sporazuma s BiH bude nenamjerno zabacano na marginu unutarevropskih prioriteta.

Tokom prošlosedmičnih konsultacija s predstavnicima Političko-sigurnosnog odbora EU, visoki predstavnik međunarodne zajednice i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izjavio je za RDW da su se ambasadori svih članica EU “posebno interesirali upravo za evropsku perspektivu BiH i u kojoj je mjeri ova zemlja sposobna da prezume obaveze nakon skorog potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Interesirali su se za kapacitete državnih institucija, kakva je podrška javnog mnijenja, te kakva je polítička spremnost i odlučnost političkih lidera za novu fazu evropskih integracija”, izjavio je Lajčak i dodao da je u fokusu svih njegovih briselskih razgovora prošlog petka bila “evropska perspektiva Bosne i Hercegovine”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: