BiH
0

SSDBiH: Ne treba po svaku cijenu pristati na kompromise i uvjetovanja OHR-a i Evrope

FENA
Svjetski savez dijaspore BiH traži od zastupnika Parlamentarne skupštine BiH da ne dozvole da "usvajanjem zakona o reformi policiji zabetoniraju stanje nastalo agresijom i ratnim dešavanjima".

Savez u saopćenju ističe kako podržava svaku odluku koja vodi evropskim integracijama, ali ne misli da se po svaku cijenu mora pristati na sve kompromise i uvjetovanja od OHR-a i Evrope.

-Ni u kojem slučaju mi u dijaspori ne podržavamo opstanak entitetskih policija i smatramo da je jedino pravo rješenje državna policija koja će moći djelovati u oba entiteta i koja će imati ista prava i obaveze na teritoriji cijele BiH, ističu u Svjetskom savezu dijaspore.

Napominju da će uvijek podržavati sve odluke i zakone koji vode ka Evropi, ali samo pod uvjetom da BiH bude jača i kompaktnija kao zajednička država svih naroda i građana koji u njoj žive i svih koji se osjećaju građanima BiH, a koji "smo trenutno razasuti po cijelom svijetu".

-Nikada nećemo pomagati, niti podržavati razbijanje BiH i tako i ovaj put dižemo glas za zakone o policijskim reformama na tri evropska principa i dosljedno se moramo njih pridržavati, te usvajanjem takvih zakona još više se približiti EU, stav je Svjetskog saveza dijaspore.