BiH
0

Srušio se spasilački helikopter, 25.000 vreća za mrtve u New Orleansu

NINA
Helikopter koji je sudjelovao u akciji spašavanja nastradalih u uraganu Katrina u južnoj američkoj državi Louisiani srušio se danas u tom području, dok je u New Orleans dopremljeno oko 25.000 vreća za žrtve poplava. Tri civila koja su se nalazila u helikopteru preživjela su pad letjelice, saopštila je obalna straža, ali nije precizirano je li bilo ozlijeđenih.

Strahujući da će broj žrtava uragana u razorenom New Orleansu biti veliki, savezna agencija za izvanredne situacije uputila je u taj grad 25.000 vreća za tijela žrtava, izjavio je Bob Johansen iz zdravstvene službe u Baton Rougeu, glavnom gradu Louisiane, prenijele su agencije.

Uragan Katrina, koji je 29. avgusta pogodio tri priobalne južne američke savezne države Louisianu, Mississippi i Floridu, ocijenjen je kao najveća prirodna katastrofa u historiji Sjedinjenih Američkih Država.

Deset dana nakon katastrofe, prema nepotpunim službenim podacima, broj žrtava uragana i poplava koje je izazvao popeo se danas na 242 mrtva, od kojih 83 u Louisiani, 152 u Mississippiju i sedam u Floridi.

Akcija prikupljanja leševa je tek započela, a vlasti procjenjuju da će krajnji bilans žrtava biti nekoliko hiljada.

Više od milion stanovnika Louisiane moralo je napustiti svoje domove nakon udara uragana koji je probio zaštitne nasipe i poplavio velike površine, posebno grad New Orleans.

Do sada je oko 235.000 ljudi iz ugroženog područja evakuirano u prihvatilišta u 18 saveznih američkih država, od kojih je gotovo polovina smještena u Teksasu.

U New Orleansu se nalazi još između 10.000 i 15.000 stanovnika koji odbijaju izaći iz svojih kuća, usprkos apelima vlasti da cijeli grad mora biti evakuiran, izjavio je potpukovnik Jack Tibodo iz Nacionalne garde Louisiane.

Gradonačelnik New Orleansa Ray Nagin uputio je jučer ultimatum svima koji to odbijaju da dobrovoljno napuste grad ili će, u suprotnom, biti izbačeni silom.

Katrina je pogodila površinu od oko 235.000 četvornih kilometara, što je veličina kao pola Francuske ili Rumunjske.

Oko 60 posto površine New Orleansa je poplavljeno. Isušivanje grada bi moglo potrajati između 36 i 80 dana, saopštila je američka vojska.

Procjenjuje se da bi materijalna šteta mogla premašiti 100 milijardi dolara.

Američki Kongres je kao hitnu pomoć izdvojio 10,5 milijardi dolara, a američki predsjednik George Bush je naredio da se izdvoji dodatnih 51,8 milijardi dolara.

State Department je saopštio da je do sada 45 država iz cijelog svijeta uputilo pomoć SAD-u u iznosu od milijardu dolara.

Amerika je u ugroženo područje kao pomoć rasporedila 63.000 vojnika - 45.000 pripadnika Nacionalne garde i 18.000 redovnih vojnika.