BiH
0

Srušio se avion makedonskog predsjednika

NINA
Boris Trajkovski
Boris Trajkovski
Avion s makedonskim predsjednikom Borisom Trajkovskim i sedam njegovih suradnika srušio se jutros u naselju Kotrenovača između Gornje i Donje Bitunje, 10 kilometara istočno od Stoca, potvrdio je očevidac. Nema preživjelih.

Avion s makedonskom delegacijom, predvođen predsjednikom Borisom Trajkovskim, koji je krenuo na Međunarodnu invensticijsku konferenciju u Mostar, srušio se jutros u naselju Kotrenovača kod Stoca oko osam sati po lokalnom vremenu.

SFOR je potvrdio kako je sa avionom izgubljen svaki kontakt. Prema neslužbenim informacijama poginulo je devet osoba.

Policija i vatrogasne službe Stoca obilaze teren, ali avion još nije pronađen, potvrdio je načelnik MUP-a Stolac Željko Obradović. Formiran je Izvanredni stožer u zgradi Općine.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Dragan Čović jutros je službeno potvrdio nestanak zrakoplova s visokim izaslanstvom Makedonije na čelu s predsjednikom Borisom Trajkovskim. Usprkos tome odlučeno je kako će konferencija biti održana. O sudbini makedonske delegacije sudionici konferencije bit će naknadno obaviješteni.

TRAJE OČEVID NA MJESTU PADA MAKEDONSKOG AVIONA

Glasnogovornica MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Lejla Trivun kazala je za NINU kako još uvijek nema službenih informacija o padu aviona s makedonskim izaslanstvom koji je jutros oko osam sati pao u okolici Stoca.

"Ekipe su na terenu i pristupilo se očevidu. Međutim zbog loših vremenskih prilika očevid traje sporo, ali javnost će biti pravodobno obaviještena o svim novostima s terena", kazala je glasnogovornica Trivun.

POMOĆ KOJA JE KRENULA NA MJESTO NESREĆE MAKEDONSKOG AVIONA ZAUSTAVLJENA ZBOG MINA

Pripadnici SFOR-a, DGS-a i Hitna pomoć koji su se uputili na mjesto gdje se srušio avion s makedonskim predsjednikom Borisom Trajkovskim i sedam njegovih suradnika su se zaustavili zbog mina koje se nalaze na tom području. Kako bi došli do mjesta nesreće najvjerojatnije će morati prijeći rijeku Bregavu, neslužbeno se doznaje.

Prema neslužbenim informacijama, mjesto nesreće je na području Republike Srpske.

U TOKU SASTANAK O UZROCIMA AVIONSKE NESREĆE S NAČELNIKOM OPĆINE STOLAC

U razgovoru s načelnikom općine Stolac Željkom Obradovićem doznaje se kako postoje pretpostavke da se avion koji je prevozio makedonsko izaslanstvo predvođeno predsjednikom Borisom Trajkovskim srušio na brdu Vrsnik, koje se nalazi između entiteta Federacije BiH i Republike Srpske, tačnije na prostoru između Stoca i Ljubinja.

Avion se srušio na prostoru RS-a. Trenutno je u toku sastanak s načelnikom općine Stolac, a nazočni su Bariša Čolak, ministar sigurnosti i predsjednik HDZ-a BiH, Mladen Ivanić, ministar vanjskih poslova BiH, te veleposlanik Makedonije u BiH Stojan Rumenovski i dr.

SFOR LOCIRAO MJESTO NESREĆE AVIONA MAKEDONSKOG PREDSJEDNIKA

Načelnik općine Berkovići Ranko Lučuć potvrdio je da je SFOR locirao mjesto gdje se srušio avion s makedonskim predsjednikom Borisom Trajkovskim i njegovim suradnicima. Radi se o Donjem Vrsniku, brdu koje se nalazi na 509 metara nadmorske visine.

Podno brda se nalaze predsjednik Vlade Hercegovačko–neretvanske županije Miroslav Ćorić s načelnikom općine Berkovići Rankom Lučićem, a očekuje se i dolazak Bariše Čolaka, ministra sigurnosti i predsjednika HDZ-a BiH, kao i Mladena Ivanića, ministra vanjskih poslova BiH.

MAKEDONSKI DUŽNOSNICI KAZALI DA SE RADILO O PRILIČNO STAROM MLAZNOM AVIONU

Bh. spasilački timovi pronašli su olupinu letjelice kojom je letio makedonski predsjednik Boris Trajkovski s izaslanstvom, u četvrtak ujutro blizu sela Bitulja, kazao je Vlatko Đorđev, dužnosnik predsjednikove stranke VMRO DPMNE. Niko nije preživio, javlja CNN.

Makedonski dužnosnici su kazali da se radi o prilično starom mlaznom avionu s devetero ljudi u njemu.

Izvori makedonske vlade kažu da su kontrolori leta izgubili kontakt sa avionom zbog loših vremenskih uvjeta. Letjelica je nestala s radara oko 9 sati ujutro u četvrtak iznad jugoistočne BiH, blizu Stoca, kazao je Andrej Lepavčov, šef predsjednikova osoblja.

ODRŽANA MINUTA ŠUTNJE ZBOG PADA AVIONA MAKEDONSKOG IZASLANSTVA

Na Konferenciji o investiranju u Mostaru predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović potvrdio je informaciju da su pronađena četiri tijela od devet poginulih.

Na konferenciji održana je minuta šutnje zbog pada aviona s makedonskim i predsjednikom Borisom Trajkovskim i njegovim suradnicima.

STOLAC: IDENTIFICIRANO OSAM TIJELA, JOŠ SE NE ZNA IME PILOTA

U nesreći, koja se dogodila jutros oko osam sati, stradali su predsjednik Makedonije Boris Trajkovski, njegovi savjetnici Dimka Ilkova Bošković, Risto Blazzevski i Anita Lozanovska, dužnosnik Ministarstva vanjskih poslova Mile Krstevski i dva časnika zadužena za sigurnost predsjednika, Ace Božinovski i Boris Velinovski.

Kopilot je identificiran kao Branko Ivankovski, a još se ne zna ime stradalog pilota, javila je francuska agencija AFP.