BiH
0

SRS: Ministri Čađo i Bratić trebaju dati ostavke

FENA
Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) RS-a Miodrag Deretić ocijenio je danas da bi ministar policije RS-a Stanislav Čađo trebalo da podnese ostavku nakon posljednjih dešavanja u aferi CIPS, kao i da to treba da učini i ministar poljoprivrede Radivoje Bratić nakon što je nabitniji dio iz njegovog resora prenesen s RS-a na nivo BiH.

Deretić je kazao da se ne može biti indiferentan prema događanjima u posljednja dva dana, kada su predstavnici SIPA-e uhapsili, prije svega u Bijeljini i Banjoj Luci, više od 20 osoba, radnika MUP-a RS-a i Distrikta Brčko pod sumnjom da su svojim neposrednim učestvovanjem radili na izdavanju lažnih ličnih karata, koje su izdavane trećim osobama za vršenje krivičnih djela.

"U svakoj civilizovanoj zemlji bi bilo logično da ministar policije poslije takvih događanja da ostavku“, naglasio je zamjenik predsjednika SRSRS-a na pres-konferenciji u Banjoj Luci

Deretić je upozorio i da se uz učešće poslanika SNSD-a u parlamentu BiH i dalje vrši prijenos ovlaštenja s RS-a na nivo BiH, te da je RS došla u poziciju da se najbitniji dio nadležnosti koji se odnosi na oblast poljoprivrede prenosi na državni nivo.

"Kada ovu činjenicu povežemo s reformom policije onda se može zaključiti da aktuelna vlast s Miloradom Dodikom na čelu već pune dvije godine jedno priča građanima RS-a, a drugo rade i to upravo protiv njihovih i interesa RS-a“, rekao je Deretić.

Kritikovao je i činjenicu da u RS-u se tvrdi da nema novca za subvencioniranje poljoprivrede, a s druge strane novac postoji za neprivredne ogromne rashode, troškove za investiranje u određene objekte koji ovog časa ničemu ne služe, za kupovine aviona i za neprofitabilne investicije.

Poslanik SRS-a RS-a u Narodnoj skupštini RS-a Novo Grujić rekao je i da smo "svjedoci da se ovih dana faktički bacaju pare poreznih obveznika, na filmski festival od 1.300.000 KM, te sada i na skori koncert Svetlane Ražnatović na stadionu 'Borca' u Banjoj Luci za koji Ministarstvo sporta i omladine daje 390.000 KM“.

On je upitao građane RS-a da li se pitaju za koga su glasali i da li će reći da više nema "arčenja novca poreznih obveznika“.