{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srpsko Sarajevo postaje Sarajevo Republike Srpske

N
17.7.2004. u 13:28
0
0
Srpsko Sarajevo postaje Sarajevo Republike Srpske
0
Srpsko Sarajevo postaje Sarajevo Republike Srpske
Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona kojim se mijenjaju nazivi općina u Republici Srpskoj koji su nosili prefiks "srpski".
Sadašnji grad srpsko Sarajevo trebalo bi se zvati grad Sarajevo Republike Srpske, srpski Drvar zamjenjuje se nazivom Drvar RS-a. Sličan princip bit će primijenjen i za ostala mjesta koja imaju prefiks srpski.

Ovaj prijedlog zakona Vlade Republike Srpske uslijedio je nakon odluke Ustavnog suda BiH krajem marta o neustavnosti naziva s prefiksom srpski.

Nakon provedene procedure u skupštinama općina i gradskoj skupštini i dostavljanja mišljenja i sugestija, utvrđeni su prijedlozi izmjena tih zakona.

Izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi, u članku 11. Zakona riječi «Grad Srpsko Sarajevo» se mijenjaju riječima «Grad Sarajevo Republike Srpske», «Srpski Drvar» zamjenjuje se u «Drvar Republike Srpske», «Srpski Sanski Most» zamjenjuje se u «Oštra Luka», «Srpski Mostar» u «Istočni Mostar», «Srpsko Goražde» nazivom «Goražde Republike Srpske», «Srbinje» nazivom «Foča/Srbinje», «Srpski Ključ» nazivom «Ribnik», «Srpska Kostajnica» nazivom «Kostajnica», «Srpski Brod» nazivom «Brod», «Srpska Ilidža» nazivom «Ilidža Republike Srpske», «Srpsko Novo Sarajevo» u «Novo Sarajevo Republike Srpske», «Srpski Stari Grad» nazivom «Stari Grad Republike Srpske» i «Srpsko Orašje» nazivom «Donji Žabari».

Predloženim izmjenama zakona obuhvaćen je i članak 1. Zakona o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi koji tretira pitanje naziva ovog zakona i kojim se definira kao Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Prijedlog tog zakona upućen je na razmatranje Narodnoj skupštini po hitnom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: