{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srpsko Sarajevo postaje Sarajevo Republike Srpske

N
17.7.2004. u 13:28
0
0
Srpsko Sarajevo postaje Sarajevo Republike Srpske
0
Srpsko Sarajevo postaje Sarajevo Republike Srpske
Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona kojim se mijenjaju nazivi općina u Republici Srpskoj koji su nosili prefiks "srpski".
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sadašnji grad srpsko Sarajevo trebalo bi se zvati grad Sarajevo Republike Srpske, srpski Drvar zamjenjuje se nazivom Drvar RS-a. Sličan princip bit će primijenjen i za ostala mjesta koja imaju prefiks srpski.

Ovaj prijedlog zakona Vlade Republike Srpske uslijedio je nakon odluke Ustavnog suda BiH krajem marta o neustavnosti naziva s prefiksom srpski.

Nakon provedene procedure u skupštinama općina i gradskoj skupštini i dostavljanja mišljenja i sugestija, utvrđeni su prijedlozi izmjena tih zakona.

Izmjenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi, u članku 11. Zakona riječi «Grad Srpsko Sarajevo» se mijenjaju riječima «Grad Sarajevo Republike Srpske», «Srpski Drvar» zamjenjuje se u «Drvar Republike Srpske», «Srpski Sanski Most» zamjenjuje se u «Oštra Luka», «Srpski Mostar» u «Istočni Mostar», «Srpsko Goražde» nazivom «Goražde Republike Srpske», «Srbinje» nazivom «Foča/Srbinje», «Srpski Ključ» nazivom «Ribnik», «Srpska Kostajnica» nazivom «Kostajnica», «Srpski Brod» nazivom «Brod», «Srpska Ilidža» nazivom «Ilidža Republike Srpske», «Srpsko Novo Sarajevo» u «Novo Sarajevo Republike Srpske», «Srpski Stari Grad» nazivom «Stari Grad Republike Srpske» i «Srpsko Orašje» nazivom «Donji Žabari».

Predloženim izmjenama zakona obuhvaćen je i članak 1. Zakona o teritorijalnoj organizaciji i lokalnoj samoupravi koji tretira pitanje naziva ovog zakona i kojim se definira kao Zakon o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Prijedlog tog zakona upućen je na razmatranje Narodnoj skupštini po hitnom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: