O mirnom razdruživanju
347

Srpsko građansko vijeće poručilo Dodiku: BiH se ne može cijepati

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Srpsko građansko vijeće (SGV) reagovalo je na izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika o mirnom razdruživanju.

U saopćenju koje potpisuje potpredsjednik SGV-a Rajko Živković navodi se da je BiH cjelovita država, država sa dva entiteta te je cjelovita, suverena i nedjeljiva, a kao takva će nastaviti svoje postojanje na ovim prostorima.

"Poziva za njeno cijepanje, za otcjepljenje entiteta Republike Srpske, bilo je i, vjerovatno, bit će ih. Ali pozivi ostaju samo pozivi, mrtvo slovo na papiru, a uzaludno iskazivanje vlastite želje za otcjepljenjem ostat će u historiji zabilježeni kao puste želje, bez realnog oslonca za pukom samostalnošću. Srbi nisu genocidni narod, bez obzira kako ko tumačio i isčitavao Rezoluciju o Srebrenici što ju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda, a što je, uz ostalo, poslužilo Miloradu Dodiku, lideru SNSD-a i predsjedniku Republike Srpske da pozove na mirno razdruživanje Republike Srpske od države Bosne i Hercegovine", ističe se u saopćenju SGV-a.

Dodaju da upozorenja ambasada moćnih svjetskih sila poput SAD-a, Engleske i Evropske unije o tome da Dodik pozivom na razdruživanje ruši državu BiH nisu bez krupnog razloga, jer to ugrožava mir na ovim prostorima.

"Mi, Srbi koji živimo u Federaciji BiH i koji ćemo uvijek ostati tu, ostati svoji na svome, od Dejtonskog mirovnog sporazuma, uživamo u mirnom i dostojanstvenom životu, dijeleći dobro i zlo sa drugim narodima, nikada nismo odobravali pozive na tzv. mirno razdruživanje naroda u ovoj državi, pa tako ni sada ne pristajemo na to, jer se to ne može i neće moći postići svojevrsnim mirnim razdruživanjem, jer nema cijepanja države BiH bez rata, prolijevanja krvi i silne neizvjesne budućnosti života na ovim prostorima. Rezolucija UN ne smije biti razlog da se Srbima nameće epitet genocidnog naroda, niti je ona bila povod za to da Vlada Republike Srpske pokreće pitanje mir tog razdruživanja, kada ista ta vlada jako dobro zna da je nemoguće mirno razdruživanje jednog entiteta", stoji u saopćenju.

Dalje postavljaju pitanje da li je Dodiku jasno da poziva na rat s obzirom na to da je razdruživanje na miran način nemoguće.

"Na takvo pozivanje niko ne bi trebalo da se odazove, ni Srbi iz Republike Srpske, ni Srbi iz Federacije, ni drugi narodi iz Bosne i Hercegovine. Mi, Srbi iz Federacije, dakle, nismo za pozive Milorada Dodika za otcjepljenje RS i smatramo da većina Srba iz Republike Srpske nisu za to", zaključuju.